Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

20 φορές πιο γρήγορη ταχύτητα από το σημερινό WiFi

Μία ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ στη μεταφορά δεδομένων σε ασύρματο δίκτυο WiFi, επιτυγχάνοντας μεταφορά δεδομένων στο εύρος των terahertz. Αναφέρεται μάλιστα ότι η ταχύτητα που επιτεύχθηκε είναι 20 φορές πιο γρήγορη από το WFi που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα.
Ουσιαστικά οι ερευνητές από το Ινστιτούτο του Τόκιο δημιούργησαν καινούργιο υλικό ικανό να μεταφέρει δεδομένα 3GB/sec ή 20 φορές πιο γρήγορη ταχύτητα από το σημερινό WiFi με συχνότητα 542GHz. Χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή μεγέθους μόλις ενός χιλιοστού, η οποία είναι μια δίοδος συντονισμένου φαινομένου σήραγγας (resonant tunneling diode) και μπορεί να παράγει μικρότερη τάση με μεγαλύτερο δυναμικό. Ρυθμίζοντας έτσι το δυναμικό η ομάδα κατάφερε να κάνει τη συσκευή μικροσκοπική και ικανή να μεταδώσει σήματα στην κλίμακα του terahertz.
Φυσικά μια τέτοια υλοποίηση δε μπορεί να συνεχιστεί εμπορικά καθώς το WiFi σε terahertz μπορεί να λειτουργήσει σε αποστάσεις μέχρι περίπου 10 μέτρων. Βέβαια μια τέτοια υλοποίηση θα μπορούσε να δώσει το εύνασμα στους ερευνητές να αυξήσουν τις ταχύτητες των WiFi δικτύων σε μια ανεκτή τιμή των 100Gb/s.

πηγή:insomnia.gr

Μετά από 3 ώρες...αρχίζουμε να παχαίνουμε!

Τρεις ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αρχίζουμε να παχαίνουμε! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι λιπαρές τροφές χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να μας… κάτσουν (κυριολεκτικώς) στην περιφέρεια της μέσης – πολύ λιγότερο από ό,τι πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες.
 ---Μέσα σε ένα τρίωρο---
 Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσα σε ένα τρίωρο από το γεύμα, αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς ποσότητα λίπους ίση με 2-3 κουταλάκια του γλυκού. Αν μάλιστα το άτομο καταναλώσει τροφή πάλι σύντομα, οι λιπαποθήκες του… επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, το βραδινό φαγητό είναι εκείνο που μας γεμίζει λίπος περισσότερο από τα άλλα γεύματα της ημέρας. Το νέο εύρημα έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία η οποία κάνει λόγο για αργή και σταδιακή αύξηση του βάρους. Επί έτη οι ειδικοί πίστευαν ότι τα λίπη των τροφών μεταφέρονται από το γαστρεντερικό σύστημα στο αίμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους μυς ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Ο,τι περισσέψει από αυτή τη διαδικασία αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό γύρω από την κοιλιά, τους γοφούς και τα πόδια. Πολύπλοκη και ταχεία διαδικασία Ωστόσο οι ερευνητές από την Οξφόρδη υποστηρίζουν τώρα ότι η όλη διαδικασία αποθήκευσης του λίπους είναι πιο πολύπλοκη και πολύ ταχύτερη από ό,τι πιστευόταν. Στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαγαν, εθελοντές κατανάλωσαν λίπη η ύπαρξη των οποίων μπορεί να «ανιχνευθεί» στο σώμα. Όπως φάνηκε από την «παρακολούθηση» του λίπους εντός του οργανισμού των συμμετεχόντων, χρειάζεται περίπου μια ώρα προκειμένου να γίνει η διάσπασή του στο έντερο και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος υπό τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων. Στη συνέχεια τα λιπο-σταγονίδια περιφέρονται στον οργανισμό – όχι όμως για πολύ – προτού «συλληφθούν» και αποθηκευθούν στις λιπαποθήκες. «Η όλη διαδικασία είναι πολύ ταχεία» ανέφερε ο Φρέντρικ Κάρπε, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης και προσέθεσε: «Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού γύρω από τη περιφέρεια της μέσης αρπάζουν τα σταγονίδια του λίπους καθώς αυτά ‘ταξιδεύουν’ στο αίμα και τα ενσωματώνουν για αποθήκευση».
 «Εχθρός» το βραδινό γεύμα
 Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους από το πρωινό γεύμα ακολουθεί αυτόν τον… γρήγορο δρόμο της αποθήκευσης. Στο δείπνο όμως, η ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται ταχέως φθάνει στο 50% επί της συνολικής ποσότητας πρόσληψης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα αργότερα μέσα στην ημέρα και διευκολύνουν το έργο «παγίδευσης» των σταγονιδίων λίπους που έχουν αναλάβει οι λιπαποθήκες της κοιλιάς. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το σύστημα αποθήκευσης είναι παροδικό. Το λίπος που έχει αποθηκευθεί «κινητοποιείται» γρήγορα ώστε να θρέψει τους μυς μας. Όταν όμως ένα άτομο καταναλώνει μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες τροφής τα πράγματα αλλάζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Κάρπε. «Εάν κάποιος τρώει πολύ, δεν περνά στη φάση ‘κινητοποίησης’ του λίπους. Ετσι υπάρχει συνεχής συσσώρευσή του και τελικώς αύξηση του βάρους». Το νέο εύρημα έρχεται να προστεθεί σε άλλα πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το λίπος που «εγκαθίσταται» στην περιοχή της κοιλιάς είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές και μπορεί να στερήσει χρόνια ζωής. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία το μυστικό για μια μακριά και υγιή ζωή είναι το εξής: η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης πρέπει να δίνει αποτέλεσμα μικρότερο από το μισό σε σύγκριση με τη μέτρηση του ύψους ενός ατόμου.

Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Λέτε τα παιδιά μας να γίνουν...βοσκοί:

Με την ανεργία στην Ιταλία να αγγίζει το 10%, ολοένα περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιλέγουν να γίνουν βοσκοί: μία δουλειά, η οποία αν και χαμηλά αμειβόμενη και απαιτητική, προσφέρει εργασιακή ασφάλεια, καθαρό αέρα και άφθονο… τυρί πεκορίνο. 
Παρότι παραδοσιακά αποτελεί επάγγελμα μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του αγροτικού συνδικάτου Κολντιρέτι, το τελευταίο διάστημα περίπου 3.000 Ιταλοί κάτω των 35 χρόνων αποφάσισαν να το ακολουθήσουν. 
Οι νέοι επιλέγουν έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής, αφού σταδιακά διαπιστώνουν ότι τα όνειρά τους να εργαστούν ως γιατροί, δικηγόροι, και μηχανικοί πέφτουν στο κενό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης λιτότητας στη χώρα. 
Παράδειγμα, ο 25χρονος Ντάβιντε Μπορτολούτσι: με πτυχίο στη χαρτογράφηση από τεχνολογικό ίδρυμα και αδυνατώντας να βρει δουλειά στο αντικείμενό του, σήμερα φροντίζει ένα κοπάδι 400 προβάτων στους πανέμορφους Δολομίτες των ιταλικών Άλπεων. 
«Είμαι χαρούμενος με την επιλογή μου. Ξεκίνησα με το να ακολουθώ άλλους βοσκούς και να μαθαίνω. Δεν ήταν εύκολο. Ημέρα με την ημέρα, βελτιωνόμουν χωρίς να αποκαρδιώνομαι που μερικές φορές δούλευα μέσα στη δυνατή βροχή και άλλες φορές κάτω από τον καυτό ήλιο» λέει ο ίδιος. 
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Κολντριρέτι, αυτή η τάση των νέων να γίνονται βοσκοί βοήθησε στην ανανέωση του τομέα που κυριαρχείτο από μεγαλύτερους ανθρώπους. Μάλιστα στο 80% των περιπτώσεων εισήγαγαν στο επάγγελμα νέες τεχνολογίες, βελτιώνοντας την ποιότητα του κρέατος, του μαλλιού και του τυριού. 

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Η Αθήνα… της κρίσης με το ακριβότερο δωμάτιο ξενοδοχείου στον κόσμο

Μπα… Λονδίνο ίσως; Ούτε! Παρίσι ή Μονακό; Όχι, βέβαια! Αθήνα… της κρίσης; Ναι! Σίγουρα θα απορήσατε από την εισαγωγή. Είναι η απάντηση στο ερώτημα «που βρίσκεται το ακριβότερο δωμάτιο ξενοδοχείου στον κόσμο». Κι όμως είναι στην Αθήνα! ‘Η, για την ακρίβεια, στο Λαγονήσι! 
Σύμφωνα με τη Daily Telegraph και το Lonely Planet, που παρουσίασαν σχετική λίστα, η «βασιλική βίλα» (έτσι χαρακτηρίζεται) στο Λαγονήσι βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με 31,725 λίρες (περίπου 38.000 ευρώ) τη… βραδιά! Τι προσφέρει; Μοναδική θέα, βασιλικές περιποιήσεις και όλες τις ανέσεις, χλιδή, δωμάτιο 410 τ.μ., κήπο 640 τ.μ. και πιάνο. Δεν ξέρετε να παίζετε; Κανένα πρόβλημα, το δωμάτιο έρχεται με… πιανίστα! 
Δεύτερο στη λίστα ακολουθεί το δωμάτιο «Hugh Hefner Sky Villa- Palms Casino Resort» στο Las Vegas με κόστος 25.350 λιρών (περίπου 31.000 ευρώ) και ακολουθούν με κάτω από 30.000 ευρώ τη βραδιά το Ty Warner Penthouse στο Four Seasons της Νέας Υόρκης, η Royal Penthouse Suite, στο President Wilson Hotel στη Γενεύη, η Bridge Suite στο The Atlantis Resort στις Μπαχάμες, η Ritz-Carlton Suite στο ξενοδοχείο The Ritz-Carlton στη Μόσχα, η Royal Suite στο Burj Al Arab στο Ντουμπάι, η Royal Armleder Suite,στο Le Richemond στη Γενεύη, η Royal Suite, στο Four Seasons George V στο Παρίσι και η Imperial Suite στο Park Hyatt Vendôme στο Παρίσι.