Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Εκεί πάνε και οι Έλληνες...

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της Πορτογαλίας αναφέρεται με -γλαφυρό- δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις ανθρώπων που υποχρεώνονται να πουλήσουν χρυσαφικά, προκειμένου να ανταποκριθούν οικονομικά ακόμα και σε τρέχουσες ανάγκες, όπως η καταβολή του ενοικίου...
Ο Paulo Oliveira και η σύζυγός του πούλησαν τις βέρες του γάμου τους, για να πληρώσουν το ενοίκιο, καθώς ο πρώτος έχασε τη δουλειά του ως οικοδόμος τον προηγούμενο μήνα. Οι βέρες ήταν τα τελευταία χρυσαφικά που είχε το ζευγάρι στην κατοχή του. 
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, η παραπάνω περίπτωση είναι χαρακτηριστική της τάσης που επικρατεί και σε άλλες χώρες που υποφέρουν από κρίση κρατικού χρέους. Τα νοικοκυριά «στεγνώνουν» από χρυσό, λόγω των υψηλών τιμών του μετάλλου, της επιδεινούμενης ύφεσης και του πολλαπλασιασμού του αριθμού των ενεχυροδανειστηρίων. 
«Οι δουλειές από εξαιρετικές έχουν γίνει εξαιρετικά άσχημες» δηλώνει στο Bloomberg ο Luis Almeida, η οικογένεια του οποίου διατηρεί για περισσότερο από 40 χρόνια ενεχυροδανειστήριο κοντά στην πλατεία Rossio της Λισαβόνας. «Η λυπηρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες μας έχουν ήδη πουλήσει όλα τα χρυσαφικά τους» προσθέτει. 
Η Πορτογαλία υπήρξε η τρίτη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε.. «Τότε ήταν που ξεκίνησα να πουλάω όσο χρυσό διέθετα» αναφέρει ο Oliveira, ο οποίος είχε μηνιαία μισθό 800 ευρώ δουλεύοντας για κατασκευαστικές εταιρείες, όπως οι Mota-Engil και Soares da Costa, πριν απολυθεί τον Ιούλιο.
Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Από:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: