Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Mισθοί σε ελεύθερη πτώση και ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Στάση... πληρωμών πραγματοποιούν 150.000 επιχειρήσεις, που δεν έχουν καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους για περισσότερους από τρεις μήνες. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι πλέον εφιαλτικές, καθώς παρά το γεγονός ότι οι μισθοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έγιναν χιονοστιβάδα, οι εργαζόμενοι δεν απολαμβάνουν ούτε τους μισθούς Βουλγαρίας παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 
Η μη καταβολή των δεδουλευμένων, η απασχόληση χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και η περικοπή των αποδοχών μέσω της μείωσης των ωρών ή ημερών απασχόλησης αποτελούν πλέον κανόνα, για ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
Ο χαρακτηρισμός «ζούγκλα», είναι πλέον επιεικής, για να περιγράψει την πραγματικότητα σήμερα, στην αγορά εργασίας. Η εύρεση δουλειάς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί πλέον πόθο για τους εργαζόμενους, όταν η ανεργία έφτασε στα χαρτιά στο 21%, ενώ στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το 25%.
Έτσι στην πραγματική αγορά οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Η πλήρης απασχόληση μετατρέπεται σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία, με ανάλογη μείωση αποδοχών. Προσλήψεις γίνονται με στο σταγονόμετρο και μόνο σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Και φουντώνει η ανασφάλιστη απασχόληση.
Τα στοιχεία που προέρχονται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, αφορούν το πρώτο δίμηνο του 2012 και δείχνουν μια ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών και όρων εντός των οποίων λειτουργεί η αγορά εργασίας.
Επισήμως ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε ότι 400.000 εργαζόμενοι, δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και καθυστερούν μέχρι και πέντε μήνες την πληρωμή των δεδουλευμένων.
Το ΣΕΠΕ το πρώτο δίμηνο του 2012 κατέγραψε - για πρώτη φορά - στις νέες προσλήψεις περισσότερες περιπτώσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας απ' ότι πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 26.076 προσλήψεις με μερική απασχόληση και 8.670 προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία. Τουτέστιν 34.746 προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν 32.577 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
Από το 2010 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση οι θέσεις πλήρους απασχόλησης συνεχώς μειώνονται. Από το έτος αυτό (που έφθαναν τις 79.932), μειώθηκαν κατά 59%.
Ωστόσο, εκτός των νέων προσλήψεων και οι ήδη εργαζόμενοι υποχρεώνονται κάτω από την πίεση της απόλυσης να δεχθούν αλλαγές στην εργασιακή τους σχέση. Πάνω από 16.000 εργαζόμενοι αναγκάσθηκαν να δεχθούν την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, είτε «οικειοθελώς», είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

του: Νίκου Ξανάλατου
πηγή:dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: