Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Τα «light»... κάνουν καλό στην υγεία μας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται ότι κάνουν καλό στην υγεία μας, τουλάχιστον όταν είναι «light». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με όσους τα προτιμούν στην «πλήρη» εκδοχή τους. 
Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι αν και οι ενδείξεις είναι σαφείς χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η σωστή προσέγγιση αυτών των ζητημάτων δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη – μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή εξακολουθεί πάντα να αποτελεί το κλειδί για την προστασία του αγγειακού μας συστήματος. 
Μεγάλη μελέτη για μια δεκαετία 
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα εξέτασαν περίπου 75.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 ως 83 ετών για δέκα χρόνια, από το 1997. Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές – εκ των οποίων κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή καρκίνου – συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολουθήσαν ποιοι από αυτούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Υστερα από περίπου μια δεκαετία καταγράφηκαν σχεδόν 4.100 εγκεφαλικά. Οι εθελοντές που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίου κατά 12% σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τα ίδια προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους. 
Στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Stroke», οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι η έρευνά τους απλώς διαπιστώνει μια σύνδεση της κατανάλωσης χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων με τις μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποδείξει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. 
Διαπίστωση με ευρείες συνέπειες 
Οι σουηδοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να διερευνηθούν με περισσότερες και εκτενέστερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά πράγματι προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως επισημαίνουν, αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν θα έχουν ευρείες συνέπειες στη δημόσια υγεία, προσφέροντας οφέλη σε εκατομμύρια ανθρώπους. 
«Από την άποψη της δημόσιας υγείας, αν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά από ό,τι γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά θα μπορούσαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό καθώς και άλλες θετικές συνέπειες στην υγεία τους» ανέφερε η Σουζάνα Λάρσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικής Επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. 
Τα οφέλη των χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών, αν επιβεβαιωθούν, θεωρείται ότι συνδέονται με το γεγονός ότι τα προϊόντα του είδους περιέχουν όλα τα ωφέλιμα συστατικά των «λιπαρών» ομολόγων τους – βιταμίνη D, ασβέστιο, κάλιο κ.λ.π. – χωρίς όμως τα «έξτρα» κορεσμένα λίπη που είναι επιβαρυντικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. 
Οι άνδρες φθάνουν τα χρόνια των γυναικών 
Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δυο φύλα μειώνεται ταχέως και αναμένεται να εξαλειφθεί το 2030 
Η ψαλίδα ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των δυο φύλων κλείνει συνεχώς και σε δυο δεκαετίες οι άνδρες θα φθάσουν τις γυναίκες, με μέσο όρο τα 87 έτη. 
Παραδοσιακά οι γυναίκες είναι οι «πρωταθλήτριες» στο προσδόκιμο ζωής και μάλιστα με αισθητή διαφορά από τους άνδρες. Τα πράγματα όμως φαίνονται να αλλάζουν αφού η ψαλίδα ανάμεσα στο «ισχυρό» και το ασθενές» φύλο σιγά-σιγά κλείνει, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι μέσα σε δυο δεκαετίες οι άνδρες θα έχουν καλύψει τη διαφορά, φθάνοντας να ζουν τα ίδια χρόνια με τις γυναίκες. 
Κύρια αιτία, όπως εκτιμάται, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι άνδρες κόβουν το κάπνισμα και υιοθετούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αντίθετα, οι γυναίκες φαίνονται να πληρώνουν τώρα την «καθυστερημένη» μύησή τους στις για μεγάλο διάστημα θεωρούμενες «ανδρικές» κακές συνήθειες. 
Βρετανική αλλά αντιπροσωπευτική μελέτη 
Η μελέτη έγινε από συμβούλους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και εξέτασε το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 ετών στην Αγγλία και στην Ουαλία. Παρά το φαινομενικά περιορισμένο εύρος της η ανάλυση θεωρείται ωστόσο σε γενικές γραμμές αντιπροσωπευτική για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. 
Όπως ανέφερε ο Λες Μέιχιου, καθηγητής Στατιστικής στην Cass Business School και επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα δείχνουν ότι η διαφορά που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών μειώνεται αισθητά το τελευταίο διάστημα. 
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, λαμβανομένου υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής και των δυο φύλων αυξάνεται και υπό τον όρο ότι οι παρούσες τάσεις συνεχιστούν, η απόκλιση αυτή αναμένεται να εξισωθεί ως το 2030, οπότε άνδρες και γυναίκες αναμένεται ότι θα «προσδοκούν» περίπου στον ίδιο μέσο όρο ζωής – τα 87 έτη. 
Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η διαφορά ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των δυο φύλων έφθασε στη μέγιστη τιμή της στη δεκαετία του 1970, αγγίζοντας τα έξι χρόνια. Από εκεί και πέρα όμως η ψαλίδα άρχισε να κλείνει, και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς. 
«Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι ότι μέσα στα τελευταία περίπου 20 χρόνια το ανδρικό προσδόκιμο ζωής για την ηλικία των 30 ετών εκτοξεύθηκε κατά περίπου έξι έτη και αν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό στην επόμενη εικοσαετία θα συγκλίνει με το γυναικείο προσδόκιμο ζωής» υπογράμμισε ο κ. Μέιχιου μιλώντας στο BBC. 
Αντικαπνιστική ώθηση 
Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος θα πρέπει να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ως τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τις αποτελεσματικότερες θεραπείες. Κύρια αιτία της όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να θεωρηθεί η επικράτηση των αντικαπνιστικών ηθών. 
Οπως επεσήμανε, η συνήθεια του καπνίσματος άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στον ανδρικό πληθυσμό στη δεκαετία του 1920. Στο απόγειό της περίπου το 80% των ανδρών κάπνιζε και αυτό κατά τη γνώμη του είναι αισθητό στην αποκαρδιωτική διαφορά του προσδόκιμου ζωής των δυο φύλων στη δεκαετία του 1970. 
Αντιθέτως, όπως τόνισε, οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν αργότερα από τους άνδρες και αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων εξακολουθούν να αυξάνονται στον γυναικείο πληθυσμό ενώ στον ανδρικό έχουν αρχίσει να μειώνονται ταχέως. 
Η μελέτη εξέτασε το προσδόκιμο ζωής – δηλαδή το πόσα χρόνια μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ζήσει – των ενηλίκων ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 ετών. Τη στιγμή της γέννησής τους ένα αγόρι και ένα κορίτσι εξακολουθούν παρόλα αυτά να έχουν διαφορετικό προσδόκιμο ζωής – με απόκλιση υπέρ του θηλυκού πληθυσμού. Τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από ό,τι τα κορίτσια ενώ είναι επίσης πιθανότερο να ασχοληθούν με επικίνδυνα σπορ ή να χάσουν τη ζωή τους σε κάποιο δυστύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: