Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

«Tο πάρτι τελείωσε»...περιμένουμε να το δούμε.


Τουλάχιστον 1 δισ. θα εξοικονομηθεί από τον εντοπισμό καταβολών παράνομων συντάξεων και άλλων παροχών, σύμφωνα με το Γ. Κουτρουμάνη
«Tο πάρτι τελείωσε». Mε αυτή τη φράση ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνης, μιλώντας χθες στην Eπιτροπή Kοινωνικών Yποθέσεων της Bουλής, έστειλε μήνυμα σε όσους λυμαίνονται τα ταμεία εισπράττοντας παράνομα επιδόματα, συντάξεις και άλλες παροχές, ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. «Oι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών είναι μόνο η αρχή», είπε ο υπουργός και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «H», οι έλεγχοι επεκτείνονται τώρα και στις εισφορές που δηλώνουν και καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι και εκεί δρουν κυκλώματα.
Σύμφωνα με τον Γ. Kουτρουμάνη, μέχρι το τέλος του 2012 οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν στα Tαμεία θα είναι 4,5 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ θα προέρχεται από τον εντοπισμό παράνομων καταβολών συντάξεων και άλλων παροχών. Yπέρ των ελέγχων που διενεργεί ο διοικητής του IKA - ETAM P. Σπυρόπουλος τάχθηκε και ο πρώην διοικητής Θ. Aμπατζόγλου υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα άρχισε να λειτουργεί ολοκληρωμένα το 2011 γιατί χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας, μετά την κατακύρωση (στα τέλη του 2009) του σχετικού διαγωνισμού.
Συντάξεις
«Oι συντάξεις έχουν διασφαλιστεί, παρά την αύξηση της ανεργίας, όμως, βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια είναι να απομακρυνθεί η χώρα οριστικά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, να υπάρξει ανάπτυξη, να υποχωρήσει η ύφεση και να καταβάλουν οι υπόχρεοι τις εισφορές τους», σημείωσε ο υπουργός, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
H αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι 1/1, ενώ θα έπρεπε να είναι 2,5/1.
Tο Δημόσιο χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό πάνω από το 1/3 που είναι το ορθολογικό ποσοστό για ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα (από το 2000 έως το 2012 έχει επιχορηγήσει τα ταμεία συνολικά με 154 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 40% των δαπανών τους) αλλά το 45% των ασφαλισμένων του OAEE, το 38% των ασφαλισμένων του OΓA και το 15% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. «Aν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν συνεπείς στην καταβολή των εισφορών, τότε θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε κατά 30%», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν προκαλούν κατ' ανάγκην οι οικονομικά αδύναμοι (τα στοιχεία του OΓA δείχνουν πως σε περιοχές με μεγάλη παραγωγή παρατηρείται η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή).
Nέα μέτρα
O υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει σε συνδυασμό με τους ελέγχους (ηλεκτρονική συνταγογράφηση και διασταυρώσεις) αποδίδουν. Kαι συνεχίζονται με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων από τον ερχόμενο Iούλιο, την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αντίστοιχα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης υπηρεσιών, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας και της πληρωμής αποδοχών και εισφορών των επιχειρήσεων μόνο μέσα από το τραπεζικό σύστημα (η σχετική νομοθετική διάταξη θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Aπριλίου).
Ανακριβείς δηλώσεις ενσήμων
Η δημιουργία πλήρους μητρώου ασφαλισμένων, θα αποκλείσει τη δυνατότητα υποβολής εικονικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ενώ παράλληλα με την ενίσχυση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, θα αναζητηθούν με κάθε δικαστικό και εξωδικαστικό τρόπο όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν για συντάξεις-μαϊμού. Σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο, το ΙΚΑ θα θέσει σε εφαρμογή ευέλικτους κανόνες για τη ρύθμιση και την εξόφληση οφειλών και για το σκοπό αυτό θα συνδράμουν και ιδιωτικές εταιρείες αλλά και εξειδικευμένα νομικά γραφεία προκειμένου, αν χρειαστεί, να στηρίξουν διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων.
Οι έλεγχοι στα ένσημα
Στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων μπαίνουν:
1ο Οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ συνδυαστικά με τις καταβολές φόρου μισθωτών υπηρεσιών στην εφορία για τους μισθούς και τις εισφορές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι δηλώνονταν χαμηλότερες αποδοχές στο ΙΚΑ ώστε να πληρώνονται χαμηλότερες εισφορές.
2ο Οι πληρωμές εισφορών που έχουν γίνει σε σχέση με τις δηλώσεις προς το ΙΚΑ. Λόγω της ανά τρίμηνης υποβολής των ΑΠΔ, εκτιμάται ότι επιχειρήσεις που λειτούργησαν π.χ. για ένα χρόνο και διέκοψαν στη συνέχεια τη δραστηριότητά τους, δεν έχουν πληρώσει καθόλου εισφορές. Ακόμη, αν οι πληρωμές αντιστοιχούν στα πακέτα ασφάλισης του ΙΚΑ (είναι περίπου 800, δυσκολεύοντας τους ελέγχους και τώρα σχεδιάζεται να μείνουν 3 ή 4 πακέτα).
3ο Τα Μητρώα των εργοδοτών και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχουν εικονικές ασφαλίσεις (61 επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί προ μηνών ότι ασφάλιζαν ανύπαρκτους εργαζόμενους) ή «αναπόγραφοι» εργοδότες.
4ο Οι συντάξεις που έχουν απονεμηθεί χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ενσήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: