Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Ψέματα τέλος… μετά το «Χρόνια Πολλά».


Την επιθετική του τακτική απέναντι στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους λανσάρισε ο Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Περιγράφοντας, αφενός, την κατάσταση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο επόμενο -καθοριστικό- τρίμηνο και, αφετέρου, κλείνοντας την «πόρτα» των κυβερνητικών διαδικασιών σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τα κόμματα ή τις αντιπαλότητες ανάμεσα στους υπουργούς.
«Το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος. Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες», ήταν τα πρώτα λόγια του… μετά το «Χρόνια Πολλά».
Οι κρίκοι της αλυσίδας Αναφερόμενος ευθύς αμέσως στις διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και στην τεράστια σημασία που θα έχει για το μέλλον της χώρας η αίσια έκβασή τους, τόνισε: «Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν. Όπως ξέρετε, στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Επομένως από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης».
Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αλληλουχία των γεγονότων που θα οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, στο «Μνημόνιο 2» και στη νέα δανειακή σύμβαση.
Εργασιακά κεκτημένα Για τον λόγο αυτό:
Πρώτον, απευθύνθηκε εκ νέου στους κοινωνικούς εταίρους (τους οποίους κάλεσε χθες να αποδεχθούν απώλεια των «κεκτημένων» διότι αυτό ζητούν οι δανειστές), λέγοντας πως «εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση». Κι όπως πρόσθεσε «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών, επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τη δικαιοσύνη».
«Οι δικές μου κόκκινες γραμμές» Δεύτερον, «απάντησε» στην άρνηση της ΝΔ να ληφθούν μέτρα όπως η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων ή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα: «Ακούω από διάφορες πλευρές για ‘κόκκινες γραμμές’. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε», είπε, χρησιμοποιώντας την ορολογία («κόκκινες γραμμές») που χρησιμοποιεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Ναι στο πολυνομοσχέδιο – όχι στις επικουρικέςΤο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ του Ευ.Βενιζέλου για την κάλυψη όλων των κενών (σε μέτρα-επιλογές) που άφησε πίσω του το 2011 και η διακυβέρνηση Παπανδρέου.
Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων πάντως δεν παρατηρήθηκε πρόοδος, καθώς τα στελέχη της ΝΔ που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη (οι τομεάρχες Εργασίας και Οικονομίας Νίκος Νικολόπουλος και Χρήστος Σταϊκούρας, αντίστοιχα, και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης) επέμειναν στην άρνησή τους να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις.
Αρνήθηκαν επίσης (κατόπιν συνεννοήσεων με τον κ. Σαμαρά) να πάρουν μέρος στη διαπραγμάτευση του κ. Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο της τρόικας. Κι αυτό διότι η Λ.Συγγρού εμμένει στη τακτική «στηρίζουμε την κυβέρνηση – δεν συγκυβερνούμε», αφήνοντας τις (επανα)διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για μετά τις εκλογές, όταν (και εάν) η ΝΔ αποκτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.
Εάν βεβαίως γίνουν εκλογές την άνοιξη.
πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: