Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Νέο «όπλο» κατά του καρκίνου

Ομάδα ερευνητών κατάφερε να δημιουργήσει σταθερές καλλιέργειες από διάφορους τύπους της νόσου. Το επίτευγμά της οδηγεί στο «χτύπημα» των όγκων με τη μέθοδο που αντιμετωπίζονται σήμερα οι μικροβιακές λοιμώξεις
Ενθουσιασμό έχουν προκαλέσει στη διεθνή ιατρική κοινότητα τα πρώτα αποτελέσματα μιας αμερικανικής επιστημονικής ομάδας που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου «όπλου» κατά του καρκίνου.
Με τη νέα μέθοδο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καλλιεργηθούν εφαρμόζοντας τις τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα.
Για πρώτη φορά ομάδα ερευνητών του αντικαρκινικού κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν κατάφερε να δημιουργήσει «σταθερές καλλιέργειες από διάφορους τύπους καρκίνου, για ορισμένους εκ των οποίων κάτι τέτοιο θεωρείτο μέχρι πρότινος «αδύνατον».
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του τμήματος Παθολογίας του αντικαρκινικού κέντρου, Ρίτσαρντ Σλέγκερ, το συγκεκριμένο επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο ώστε να αντιμετωπίζονται οι καρκινικοί όγκοι όπως αντιμετωπίζονται σήμερα οι μικροβιακές λοιμώξεις. Δηλαδή θα έχουμε τη δυνατότητα μέσω εργαστηριακών καλλιεργειών να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια θεραπεία θα είναι η πλέον αποτελεσματική. Αυτό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, θα επιτρέψει να αναπτύξουμε «εξατομικευμένη προσέγγιση» του καρκίνου για τον εκάστοτε ασθενή.
Σύμφωνα με τον Σλέγκερ, εάν δοκιμαστεί και αναπαραχθεί από ανεξάρτητα εργαστήρια η νέα αυτή μέθοδος, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το «απόλυτο όπλο» στην εξατομικευμένη ιατρική, αφού οι θεραπείες θα καθορίζονται πλέον με βάση τους ιστούς των ασθενών.
Όπως επισημαίνει ο Σλέγκερ και στη μελέτη του στο American Journal of Pathology, με τη νέα μέθοδο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καλλιεργηθούν εφαρμόζοντας τις τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα.
Βιοψίες
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες μορφές καρκίνου -όπως αυτός του τραχήλου- μπορούν να καλλιεργηθούν ήδη στο εργαστήριο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις περισσότερες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ιατροί βασίζονται σε ιστό από βιοψίες, ο οποίος καταψύχεται, είτε μονιμοποιείται και συντηρείται σε κερί.
Η ομάδα του Σλέγκερ κατάφερε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα προσθέτοντας στις καλλιέργειες μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο καλλιέργειας των βλαστικών κυττάρων, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να διαιρούνται επ’ αόριστον!
Οπως επισημαίνεται, αυτή η τεχνική επέτρεψε στους ερευνητές να διατηρήσουν αναλλοίωτα για δύο χρόνια κύτταρα από καρκίνους των πνευμόνων, του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, ενώ όπως υποστήριξε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Ντέιβιντ Ριμ, μια συνεργάτης του μετέβη στο Τζορτζτάουν για να παρακολουθήσει την έρευνα και κατάφερε να καλλιεργήσει κύτταρα από καρκίνο στο πάγκρεας, κάτι που κανονικά «είναι αδύνατον».
Η μέθοδος
Συνδυάζει δύο πηγές γνώσεων
Η νέα «επαναστατική» μέθοδος στη μάχη κατά του καρκίνου συνδυάζει δύο «πηγές γνώσεων». Πρώτον, βασίζεται στα όσα γνωρίζει ήδη η ιατρική επιστήμη από τις περιπτώσεις των μορφών καρκίνου που μπορούν να καλλιεργηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κύτταρο HeLa (Henrietta Lacks), η πιο συνηθισμένη καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων στη βιοϊατρική έρευνα.
Ολα τα κύτταρα HeLa προέρχονται από ένα δείγμα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που είχε ληφθεί το 1951 από την Αμερικανίδα ασθενή Χενριέτα Λακς, από την οποία πήραν και την ονομασία τους. Δεύτερον, οι επιστήμονες βασίστηκαν στις τεχνικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια βλαστοκυττάρων τα οποία καλλιεργούνται πάνω σε ένα στρώμα από ινοβλάστες ποντικιού.
Η ομάδα του Σλάγκερ προσέθεσε στις καλλιέργειες μια επιπλέον πρωτεΐνη, η οποία επέτρεψε στα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται. Ετσι, τα καρκινικά κύτταρα άρχισαν να «συμπεριφέρονται» σαν τα βλαστικά κύτταρα και άρχισαν να διαιρούνται επ' αόριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: