Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Εάν η κυβέρνηση δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ευρώπη θα κληθεί να αποφασίσει εάν θέλει την Ελλάδα και εάν εμείς θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απευθύνοντας την ύστατη έκκληση να σταματήσουν τα κομματικά και εσωκομματικά παιχνίδια και η εκλογολογία και η κυβέρνηση Παπαδήμου να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για υγιείς επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο όχι με δική τους ευθύνη αλλά εξαιτίας των συνεπειών της κρίσης ελλείμματος, ενώ τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει «στραγγιχτεί» η παραγωγική οικονομία προκειμένου να μην θιγούν κρατικοδίαιτα κυκλώματα νομής και διαφθοράς που έχουν κάνει την μεταπολιτευτική Ελλάδα φέουδό τους. «Η ιδιωτική παραγωγική οικονομία καταστρέφεται και όχι από δικά της λάθη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, το έργο της κυβέρνησης και η συμφωνία για την υποστήριξή της περιλαμβάνει, εκτός της τρίτης δόσης και του PSI, την υπογραφή της δανειακής σύμβασης που αποτελεί το τρίτο και κυριότερο έργο της, το οποίο περιλαμβάνει υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
«Η άμεση συμμετοχή των συμβαλλόμενων κομμάτων στην κυβέρνηση Παπαπδήμου τα υποχρεώνει να συμπράξουν ειλικρινά για την επιτυχία της αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη και το κόστος παραμονής της χώρας στο ευρώ. Ή θα υπογράψουμε τη νέα δανειακή σύμβαση δεσμευόμενοι στο πρόγραμμα δράσεων και μεταρρυθμίσεων που αυτή συνεπάγεται για την επόμενη τριετία ή θα πεινάσουμε εκτός Ευρώπης», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Δασκαλόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, τόνισε ότι ο ΣΕΒ έχει στηρίξει έμπρακτα τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο κατώτατος μισθός αλλά οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που διογκώνουν το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
Σε σχέση με το εάν τάσσεται υπέρ μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα, τόνισε ότι στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν γίνει προσαρμογές και έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, το δημόσιο πρέπει να προσαρμοστεί και αυτό είπε. Δεν μπορεί να εισπράττουμε 50 και να χαλάμε 80 όπως γινόταν στο παρελθόν. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε για απολύσεις αλλά το γεγονός ότι επί χρόνια δεν είχε γίνει ανορθολογισμός του δημοσίου τομέα έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, υποστήριξε.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε ειδική αναφορά στις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος της βαριάς βιομηχανίας. Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν το πιο πολύτιμο και μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας του τόπου που είναι το πλέον εξαγωγικό. Το συγκεκριμένο τμήμα της βιομηχανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο και από τον τουρισμό, ενώ στηρίζει με τις πληρωμές του το ασφαλιστικό σύστημα και φέρνει το ίδιο συνάλλαγμα στη χώρα με την τουριστική βιομηχανία. Δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια «δεν πειράζει, ας πληρώσει η βιομηχανία»., πλήττεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: