Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά...

Ως πολύ πιθανό θεωρεί η βρετανική εφημερίδα ''Ομπσέρβερ'' το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στο 2012.
Όπως μεταδίδει η ''Ντόιτσε Βέλε'', άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά που μας οδηγεί στις εορτές των Χριστουγέννων, με την ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εορταστική να είναι.
Οι Υπουργοί Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα, ''αναμένεται να συναντηθούν με κύριο θέμα την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Τρίτη αρχίζουν οι τεχνικού περιεχομένου διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου της δημοσιονομικής ένωσης, ενώ επικρέμονται οι απειλές των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης περί υποβάθμισης των χωρών της ευρωζώνης.
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη αναλυτές του City, κάνει λόγο για αναπόφευκτη πλέον υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα και στα σενάρια εξόδου της από την ευρωζώνη εντός του 2012.
Είναι πλέον κοινό μυστικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πως οι Standard & Poors θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, μια ενέργεια που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Η αναμενόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας και οι επιπτώσεις της στις γαλλικές τράπεζες, σφόδρα εκτεθειμένες στο χρέος χωρών όπως Ελλάδα-Ισπανία-Πορτογαλία, προκάλεσε χθες την παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Αντριου Τάιρι, ο οποίος εστίασε στο ''πιθανότατο'', όπως το χαρακτήρισε, ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ μέσα στο 2012, κάτι που θα απαιτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: