Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Ηρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ‘τέλος στην κατοχή της Κύπρου


Ηρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ‘τέλος στην κατοχή της Κύπρου’, είπε χτες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος.
Σε δηλώσεις του χθες μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε πως ''εδώ στην Κύπρο υπάρχει έντονη η προσωποποίηση της υποκρισίας''.
''Πολλά δάκρυα κροκοδείλια, αλλά και φωνές ακούγονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη, όλοι - και δήθεν πολιτισμένοι λαοί - κάνουν πως δεν ακούνε και πως δεν καταλαβαίνουν. Ηρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ‘τέλος στην κατοχή της Κύπρου’», τόνισε.
Κατά τη συνάντηση τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε ''χαρά και συγκίνηση για την αρχοντική φιλοξενία και την αγάπη του Μακαριότατου και των άλλων αγίων Αρχιερέων από προχθές''.
---Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν κλήρος και λαός στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών---
Θερμή και εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξαν χθες το πρωί κλήρος και λαός στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατά την άφιξή του στην Αρχιεπισκοπή.
Στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική της Αστυνομίας του απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές, ενώ μαθήτριες του Παγκύπριου Γυμνασίου, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, τον έραναν με ροδοπέταλα και του πρόσφεραν ανθοδέσμη.
Στο προαύλιο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Παρόντες στην τελετή υποδοχής ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, Υπουργοί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδος, Δήμαρχοι και η στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία.
Ακολούθως, τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, είπε: ''Οι άτρυτοι και αδιάλειπτοι αγώνες σας για την Εκκλησία, καθώς και οι ένθεες προσπάθειες σας να μορφώσετε Χριστό, και μάλιστα Εσταυρωμένο, στις ψυχές τού αγωνιώντος και δοκιμαζόμενου από τα πολυποίκιλα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα ποιμνίου Σας, πλημμυρίζουν τις ψυχές μας με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό Σας''.
''Την ειρηνική σας επίσκεψη δεν την θεωρούμε απλώς ως μία φιλοφρονητική ούτε ως μία εθιμοτυπική επίσκεψη, που μαρτυρεί την ενότητα τής ορθοδόξου πίστεώς μας και συσφίγγει ακόμη περισσότερο τους ήδη υφιστάμενους στενούς πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών μας. Αλλά την ερμηνεύουμε ως μία επίσκεψη που αποσκοπεί στην τόνωση, τόσο του θρησκευτικού όσο και του εθνικού φρονήματος τού λαού μας, για την επιτυχία του χαλεπώτατου αγώνα της εθνικής και φυσικής του επιβίωσης, που για τριάντα επτά τώρα χρόνια διεξάγει'', πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τα μεγάλα και δύσκολα εκκλησιαστικά θέματα και να αντλήσουν από τη σοφία του, τις βιωματικές του εμπειρίες, γύρω από τα θέματα της οργάνωσης της Εκκλησίας, της διαποίμανσης του λαού του Θεού, καθώς και της εξωτερικής ιεραποστολής.
''Η κατά Κύπρον Εκκλησία είναι μικρή αριθμητικά αλλά πάντοτε παρούσα, ζώσα και δρώσα δυναμικά, δια μέσου των αιώνων, στα χριστιανικά θέματα τής ζωής. Κατά τη σύντομη παραμονή σας στη νήσο μας, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μνημεία ιερά και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία μαρτυρούν τη χριστιανικότητα και την ελληνικότητα τού νησιού μας, δια μέσου των αιώνων. Αλλά δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο τού Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας μας, του Αποστόλου Βαρνάβα ούτε του Αγίου Σπυρίδωνος. Η ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέα, πού έγινε το σύμβολο του αγώνα μας, καταπατείται επίσης βάναυσα από τις ορδές τού Αττίλα'', συμπλήρωσε.
Αδύνατη, συνέχισε, ''θα είναι και η επίσκεψή σας στις θαλασσοφίλητες ακτές της Βόρειας Κύπρου μας, που είναι κατάσπαρτες με όμορφα λευκοντυμένα εκκλησάκια, που μαρτυρούν τη χριστιανικότητα της αγιοτόκου νήσου μας''.
''Εκεί πια, αντί να ακούονται οι δοξολογίες των πιστών μας προς τον Ποιητή των Ουρανών και της Γης, ακούεται βαριά και καταθλιπτική η φωνή τού μουεζίνη. Θα έχετε όμως τη δυνατότητα να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα κατοχής.
O λαός αυτός θα υποδεχτεί, τόσο Υμάς όσο και την τιμία Συνοδεία Σας, με το βαθύτατο σεβασμό του και θα σας εκφράσει τα αισθήματα της χαράς του για την εδώ παρουσία σας και του θαυμασμού του για το πολυσχιδές έργο, το οποίο με τόση θεοσέβεια επιτελείτε'', πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στην αντιφώνηση του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, είπε: ''Μεταφέρουμε αδελφικό χαιρετισμό προς κάθε ορθόδοξο Ελληνα της Κύπρου από τον ορθόδοξο Κλήρο και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος''.
'Είμαστε μέτοχοι της ιδίας ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς και οι δεσμοί μας πρέπει να παραμένουν πάντα στενοί και ειλικρινείς. Ασπαζόμαστε με αδελφική αγάπη και τιμή τον Προκαθήμενο της εν Κύπρω Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο αδελφό και συλλειτουργό ημών κ. Χρυσόστομον, την περί Αυτόν σεπτή χορεία των Αγίων Ιεραρχών, τον ευλαβή Κλήρο και τον λαό, καθώς και τις πολιτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος'', πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι αποτίνουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής μπροστά στα μνήματα των αγωνιστών της Ελευθερίας, ''οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τη σημερινή νεολαία της Κύπρου και της Ελλάδος''.
'Θαυμάζουμε την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των αγνοουμένων και τους βεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως τον πόνο τους. Προσευχόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων τους και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο πρόβλημά τους.
Θλίβομαι προσωπικώς, διότι, ως μελετητής της Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης και ως προλύτης της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, θα επιθυμούσα διακαώς να επισκεφθώ τάφους Αγίων, Μονές και ιστορικούς Ναούς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αντιλαμβάνομαι ότι, για λόγους ανωτέρας βίας, τούτο σήμερα δεν είναι δυνατόν. Εύχομαι και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, μία τέτοια επίσκεψη να καταστεί εφικτή στο άμεσο μέλλον'', συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι τους εντυπωσιάζει η πολυσχιδής κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου.
''Οι κοινοί μας αγώνες, οι κοινές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί οραματισμοί, επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες Χριστιανικές, ιστορικές, πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες μας, χωρίς να απεμπολούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και χωρίς να αρνούμαστε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους πολιτισμούς'', κατέληξε.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που βρίσκεται στο προαύλιο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου και ακολούθως κλήρος και λαός είχαν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Στη συνέχεια, έγινε πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Μικρό Συνοδικό, κατά την οποία παρέστησαν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη συνοδεία του.
Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή προς τιμή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
''Ο Μακαριότατος είχε την καλοσύνη να έρθει μαζί μας και να επισκεφθούμε τον κ. Πρόεδρο με τον οποίον ανταλλάξαμε απόψεις και για τα θέματα μας στην Ελλάδα και για τα θέματα μας στην Κύπρο'', κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: