Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Παγώνουν οι σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παγώνουν για έναν ολόκληρο χρόνο οι σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε θέματα άμυνας και ασφάλειας εξ αιτίας μίας απρόοπτης εξέλιξης. Η Δανία που από την 1η Ιανουαρίου 2012 αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Αυτό δήλωσαν ήδη στη Κοπεγχάγη αξιωματούχοι της δανικής κυβέρνησης.
Η ευθύνη για τα σημαντικά αυτά θέματα μεταφέρεται στην επόμενη προεδρία, που είναι για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η κυπριακή. Αυτό αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», η οποία μάλιστα δίνει και ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως:
Η Δανία δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ESDP) και για το λόγο αυτό το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου θα αναλάβει την ευθύνη σ΄ αυτό το θέμα, για ένα χρόνο. Αποτέλεσμα αυτού, οι δεσμοί της Τουρκίας με την ΕΕ στον τομέα της Αμυνας θα παγώσουν έναν χρόνο.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Κύπρος (και δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό), τότε θα παγώσει πλήρως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, αρνούμενη για άλλη μία φορά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν αφενός ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Τουρκοκύπριους για χάρη της ΕΕ και αφετέρου επιχείρησαν να ειρωνευτούν την κυπριακή προεδρίας λέγοντας «μια μισή χώρα θα προεδρεύσει μία άθλιας Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: