Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αμερικανικό αεροπλάνο πάνω από την εξέδρα της Noble

Υπεράνω του «οικοπέδου 12», που διενεργούνται έρευνες από την αμερικανοϊσραηλινή εταιρία Noble, υπερίπταται αμερικανικό αεροπλάνο τύπου Papa, παρακολουθώντας της εργασίες της γεώτρησης.
Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι οι Αμερικανοί θα προστατεύσουν τα συμφέροντα της εταιρίας τους -όπως πράττουν πάντα και παντού- και δεν θα επιτρέψουν καμιά παρακώλυση. Οι Τούρκοι συμβιβάστηκαν φυσικά, αλλά η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι «η Άγκυρα δεν θα εμποδίσει τις εργασίες της Noble, παρ’ όλο που γίνονται στην τουρκική οικονομική ζώνη (!)».
Μάλιστα, η Άγκυρα απειλεί ουσιαστικά να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «αν απαιτηθεί η Τουρκία θα στείλει δύο μαχητικά F-16 στη «Βόρεια Κύπρο», συνάπτοντας αμυντική συμμαχία με τα κατεχόμενα, για να μπορούν ένα ή δύο F-16 να βρίσκονται μόνιμα στο νησί.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας, διότι τα F-16 μπορούν να επιχειρήσουν και από το τουρκικό έδαφος που είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Μόνον σε κινήσεις εντυπωσιασμού στο εσωτερικό της χώρας της μπορεί να προβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: