Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το μεγάλο πολιτικό ραντεβού του Σεπτέμβρη...


Το καθιερωμένο μεγάλο πολιτικό ραντεβού του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη θα γίνει φέτος, σε ένα σκηνικό ίδιο και απαράλλαχτο με τις προηγούμενες φορές. Η καθιερωμένη οικονομική ομιλία της χρονιάς διά στόματος πρωθυπουργού θα γίνει στο γερασμένο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Εκθεσης παρηκμασμένης και με ηχητικό χαλί απέξω τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων για την οικονομική πολιτική.
Κι όμως, επί της ουσίας τίποτε δε θα είναι όπως πριν. Ο πρωθυπουργός θα έρθει να εκφωνήσει τις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής για το 2012, χωρίς να έχει καν τα εργαλεία –και την εξουσία- για τη χάραξή της.
Τα συνδικάτα θα προσπαθήσουν να συσπειρώσουν απέξω τον κόσμο της εργασίας χωρίς να μπορούν να εκπροσωπήσουν ούτε τους συνεχώς αυξανόμενους ανέργους και παρανόμως υποαπασχολούμενους, ούτε την πλειονότητα των εργαζομένων ιδίως του ιδιωτικού τομέα.
Οι παραγωγικοί φορείς –θεωρητικά σ’ αυτούς απευθύνεται κάθε χρόνο η επίμαχη ομιλία- εκπροσωπούν φθίνοντες κλάδους που παράγουν όλο και λιγότερο.
Το κοινό που συνήθως χειροκροτεί -τοπικοί παράγοντες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, ο «θίασος» που ταξιδεύει κάθε φορά από την Αθήνα και οι λοιποί φιλοθεάμονες- θα δυσκολευτεί αφάνταστα να επιδείξει ενθουσιασμό αυτήν τη φορά.
Επιπλέον, οι αστυνομικές δυνάμεις που πάντοτε τις μέρες της Εκθεσης κάνουν υπερωρίες, συνήθως χωρίς να επιτυγχάνουν το στόχο της τήρησης της τάξης, φέτος πιθανόν να δοκιμαστούν ακόμη σκληρότερα - και ίσως αντιδράσουν με ακόμη περισσότερη αντιπαραγωγική βία, εάν κρίνει κανείς από τις προετοιμασίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας –πλέγματα, κανονάκια νερού κ.λπ.
Κι αν το σημαντικότερο σε επίπεδο κλίματος είναι το τι θα γίνει έξω από το συνεδρακό κέντρο, εάν θα καταφέρουν τα συνδικάτα –και όχι μόνο- να διοργανώσουν μια μεγαλειώδη διαδήλωση, που να δώσει το στίγμα αντίθεσης της κοινωνίας, εάν θα προπηλακιστούν οι πολιτικοί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την παράλυσή τους, εάν θα δοκιμαστεί στην πράξη η κατάργηση του ασύλου, στην περίπτωση που αναζητήσουν εκεί καταφύγιο οι μπαχαλάκηδες, αυτό που θα έχει επί της ουσίας ενδιαφέρον θα είναι η ίδια η ομιλία, η δυσκολότερη που καλείται να εκφωνήσει πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: