Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι «ζυμώσεις» και το κυβερνητικό τελεσίγραφο...

Την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει το κυβερνητικό τελεσίγραφο προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δηλώσουν με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων, αναμένεται και το πρώτο πόρισμα της αμερικανικής Μπλακ Ροκ (BlackRock) για τις αντοχές των μεγάλων τραπεζών και τους σκελετούς που κρύβουν επιμελώς στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο έλεγχος των μικρότερων θα περατωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όταν η χώρα πιθανώς θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η εξέλιξη πυκνώνει τα σύννεφα στο χαμηλό βαρομετρικό της πιστωτικής αγοράς και σβήνει ταχύτατα τα υπέρλαμπρα φώτα που άναψαν με τον γάμο της Alpha με την Eurobank, καθώς η κατάσταση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι δραματική, λόγω των καθυστερούμενων δανείων, του μεγάλου όγκου των κρατικών ομολόγων, της ύφεσης που γκρεμίζει την πραγματική οικονομία και της μεγάλης φυγής καταθέσεων.
Οι ζημιές των τραπεζών από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε πραγματικές «τιμές ρευστοποίησης» ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ, τουλάχιστον το 30% δανείων που έχουν χορηγήσει δεν εξυπηρετούνται (και το ποσοστό αυτό θα χειροτερέψει με την όξυνση της κρίσης διεθνώς), ενώ, παράλληλα, έχουν αποσυρθεί καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 60 δισ. Γιʼ αυτό προσφεύγουν σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία έχουν ήδη δανειστεί κολοσσιαία ποσά, καθώς τα ίδια κεφάλαιά τους έχουν εξανεμιστεί και οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προτείνεται επιτακτικά από τους διεθνείς οργανισμούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κρατικοποίησή τους. Αυτό θα γινόταν εύκολα αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και είχε τη δυνατότητα να συμβάλει στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Η ασφυξία για τους τραπεζίτες εντείνεται από την κάθετη πτώση στις χορηγήσεις. Η παραδοσιακή ατμομηχανή των κερδών τους, δηλαδή η χορήγηση νέων δανείων και η είσπραξη τόκων, έχει πατήσει χειρόφρενο διακόπτοντας τον κύκλο εργασιών τους.
Στα προβλήματα προστίθενται ακόμα οι «αποικίες» των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, οι οποίες από αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξή τους έχουν μετατραπεί πλέον σε πηγή προβλημάτων και ανοικτή πληγή κεφαλαίων αναγκάζοντας τις εδώ διοικήσεις να επιχειρούν την απεμπλοκή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες χορηγήσεις έχουν παγώσει και οι επισφάλειες έχουν εκτιναχθεί, ενώ και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποθηκεύσει οι τράπεζες σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν απολέσει πάνω από το 50% της αξίας τους. Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς ούτε τόκους εισπράττουν ούτε όμως μπορούν να απεμπλακούν από τα δάνεια, καθώς θα χρειαστεί να γράψουν πολύ μεγάλες ζημιές στους ισολογισμούς πουλώντας μισοτιμής τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν προσημειώσει.
Τα καυτά ομόλογα
Στην καταιγίδα των προβλημάτων εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που καίνε και τις μελλοντικές προβλέψεις, καθώς έως το 2020 λήγουν για τις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Τ.Τ. και Α.Τ.Ε.) ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 23,7 εκατ. ευρώ αφορούν τις τέσσερις πρώτες, 4 δισ. ευρώ στο Τ.Τ., ενώ η ΑΤΕ θα συμμετάσχει για ομόλογα που λήγουν μετά το 2014 (2,3 δισ. ευρώ).
Ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 35 δισ. ευρώ θα κληθούν να ανταλλάξουν οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εφόσον κλειδώσει η διαφαινόμενη επέκταση του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών έως το 2024.
Στην Ελλάδα, επί συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 250 δισ. ευρώ, υπάρχουν ήδη σωρευμένες προβλέψεις 26 δισ. ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων δεν έχει ακόμα κατακρημνιστεί και οι ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν μια ανθεκτικότητα σε αυτό τον τομέα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν φορτώσει τοξικά ακίνητα.
Παρʼ όλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει μηνιαία υποχώρηση της τιμής των ακινήτων δημιουργώντας πανικό στους τραπεζίτες που ήδη έχουν πάρει τα μηνύματα από το γκρέμισμα της κτηματαγοράς.
 Ο μήνας του μέλιτος
Από την επόμενη ημέρα της γαμήλιας τελετής μεταξύ Alpha και Eurobank οι «ζυμώσεις» μεταξύ των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών βρίσκονται στις καθημερινές συσκέψεις τους και οι φήμες θέλουν όλοι να εξαγοράζουν όλους. Πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν κάνουν λόγο για ενδιαφέρον αραβικού επενδυτικού σχήματος (σ.σ.: αυτή τη φορά από το Κουβέιτ) σε ένα νέο σχήμα που θα προκύψει ανάμεσα στην Εθνική, την Πειραιώς, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι, ωστόσο, ότι οι τραπεζίτες, μπροστά στο ενδεχόμενο της ένταξής τους στην ομπρέλα του κράτους και το -σχεδόν- μηδενισμό της περιουσίας των βασικών μετόχων και των μικρομετόχων, επεξεργάζονται όλα τα δυνατά σχέδια προκειμένου να αποφύγουν την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να πουληθούν για ελάχιστα κεφάλαια σε μεγάλες ξένες τράπεζες.
 Το νέο σχήμα
Όσον αφορά το σχήμα «Alpha Eurobank», που ακόμα μεταπλάθεται, διαθέτει συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, συνολικές χορηγήσεις 100 δισ. ευρώ, δίκτυο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος που ξεπερνά τα 2.200 με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατομμυρίων συναλλασσομένων.
Η Eurobank έχει επεκταθεί περισσότερο στη λιανική τραπεζική, ενώ η Alpha διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στα δάνεια των επιχειρήσεων. Τα ίδια κεφάλαια της Alpha Bank ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ και της Eurobank, η οποία δεν κατάφερε να περάσει το πρόσφατο τεστ κοπώσεως (stress test), σε 5 δισ. ευρώ.
πηγή:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: