Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Το νέο φορολογικό σύστημα σε 3 εβδομάδες

Από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων:
Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε διεθνώς ως η χώρα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ως η χώρα που αδυνατεί να συγκεντρώσει δημόσια έσοδα που αντιστοιχούν στο επίσημο και δηλωμένο ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το μη δηλωμένο και ανεπίσημο ΑΕΠ της χώρας. Εδώ, όμως, υπολειπόμαστε σε ποσοστό άμεσων φόρων και σε σχέση με το οφειλόμενο και επίσημο ΑΕΠ της χώρας. Τα έσοδά μας είναι € 2,5 δισ. από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων φέτος και € 9 δισ. από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: από τα € 100 δισ. δηλωμένο ατομικού εισοδήματος, τα € 70 δισ. απαλλάσσονται με τον Α ή Β τρόπο, τα € 30 δισ. φορολογούνται με μέση επιβάρυνση 30% και αποδίδουν € 9 δισ.. Αν φορολογούσαμε αντί για € 100 δισ., € 130 δισ., αν είχαμε δηλαδή μια αύξηση του οφειλόμενου εισοδήματος κατά 30% σε σχέση με τον όγκο της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και αν φορολογούσαμε το σύνολο των € 130 δισ. με μέσο ποσοστό επιβάρυνσης όχι 30%, αλλά 15%, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων.
Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε αυτή τη μοιραία και άβουλη συζήτηση συνεχώς περί συντελεστών στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή συντελεστών στο φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων, εάν δεν επιλύσουμε πρώτα με έντιμο τρόπο το ζήτημα της είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ και το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Κάνουμε κοινωνικό διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα. Η πρώτη ερώτηση που τίθεται κάτι ιδίαν, εξομολογητικά, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε κοινωνική κατηγορία, είναι: «έχετε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις σας; Δηλώνετε και αποδίδετε πράγματι το σύνολο ή έστω ένα σοβαρό ποσοστό του πραγματικού εισοδήματος, του πραγματικού κύκλου εργασιών»; Ας το σκεφτεί αυτό ο καθένας σε όλους τους χώρους. Στον τουρισμό, στην εστίαση, στην οικοδομή, στο λιανικό εμπόριο. Ας το σκεφθεί και ας απαντήσει. Πρέπει να κάνουμε ένα τέτοιο κίνημα, το οποίο θα μας επιτρέψει να βγούμε από αυτήν την περιδίνηση και να βγάλουμε το κεφάλι έξω από το νερό, μέσα στο οποίο δυστυχώς μας πιέζουν να το κρατήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε σήμερα.
Από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Εθνικό Φορολογικό Σύστημα
Φτάνουμε έτσι στις μεγάλες, τις πολύ μεγάλες αλλαγές: Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα κινείται στο πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει. Ήδη είναι εξαιρετικά γόνιμος ο κοινωνικός διάλογος, έχουμε δει πάνω από 65 φορείς και είμαστε πλέον στη φάση της κατάρτισης του προσχεδίου που θα είναι η βάση της εθνικής διαβούλευσης.
Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες ή ορισμένες συγκρούσεις που υπάρχουν με την κοινή λογική. Θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική διοίκηση με την κοινή λογική. Εκεί θα δούμε και τα θέματα των συντελεστών αλλά πριν δούμε τα θέματα των συντελεστών πρέπει να συμφωνήσουμε ότι εάν δεν υπάρχει μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, εάν δεν υπάρχουν ασφαλείς τρόποι προσδιορισμού του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος θα είμαστε μόνιμα εγκλωβισμένοι στην αδυσώπητη μάχη οικονομίας και παραοικονομίας. φορολογικής νομιμότητας και φοροδιαφυγής. Εάν δεν αποκτήσουμε τα δημόσια έσοδα που αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας και στον πραγματικό κύκλο εργασιών δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τη δημοσιονομική κρίση.
Θα έχουμε την ευκαιρία λοιπόν, σε τρεις εβδομάδες από τώρα, να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: