Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κίνα Νο 1 οικονομία στον κόσμο σε μια πενταετία

Μόλις στο 2016, μια πενταετία από σήμερα, τοποθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χρονική στιγμή που η Κίνα θα αναδειχθεί στην πρώτη οικονομία στον κόσμο εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση. Στις τελευταίες εκτιμήσεις του προβλέπει ότι το 2016 η κινεζική οικονομία θα έχει αυξηθεί στα 19 τρισ. δολάρια από τα 11,2 τρισ. στα οποία ανέρχεται σήμερα, ενώ η αμερικανική οικονομία θα έχει φθάσει τα 18,8 τρισ. δολάρια από τα 15,2 τρισ. στα οποία ανέρχεται τώρα. Ετσι, ενώ το μερίδιο της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία θα έχει συρρικνωθεί στο 17,7%, της Κίνας θα έχει φθάσει στο 18% και θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Χθες, η μέλλουσα οικονομική υπερδύναμη ανακοίνωσε το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας της, με το οποίο αυξάνει το κατώτατο όριο μεγέθους για τα ανθρακωρυχεία, τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις υψικαμίνους χαλυβουργίας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια αλλά και την εκμετάλλευση του ουρανίου. Για το σκοπό αυτό η κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο των βιομηχανιών που θα ενθαρρύνει η κινεζική ηγεσία, εκείνων που θα περιορίσει ή ακόμη και θα απαγορεύσει τη λειτουργία τους. Ο εν λόγω κατάλογος, που αποτελεί ανανεωμένη έκδοση παλαιότερου του 2005, αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις επενδύσεις στην Κίνα στο εγγύς μέλλον. Θα δώσει, άλλωστε, στις ρυθμιστικές αρχές τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χάραξη πολιτικής στους τομείς της φορολογίας, της χορήγησης τραπεζικών πιστώσεων, του ελέγχου της γης και του εμπορίου.
Ειδικότερα, η NDRC σκοπεύει να απαγορεύσει τη λειτουργία διυλιστηρίων πετρελαίου με παραγωγική δυνατότητα μικρότερη των 40.000 βαρελιών την ημέρα, τις ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 100 MW και των ανθρακωρυχείων με παραγωγική δυνατότητα κάτω των 30.000 τόνων τον χρόνο. Στόχος του Πεκίνου είναι να περιορίσει τους τομείς της βιομηχανίας που επιβαρύνουν στον μέγιστο βαθμό το περιβάλλον, αλλά και να αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα της βιομηχανίας, μεταβιβάζοντας πολλούς τομείς στις πλέον δυναμικές και κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις της χώρας.
πηγή: typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: