Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

De facto καθορισμός της ΑΟΖ από την Ελλάδα;


Δυναμική de jure απάντηση ετοιμάζεται να δώσει η Τουρκία στον de facto καθορισμό της ΑΟΖ από την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα είναι όντως καθοριστικό, όχι μόνο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την ίδια τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Άπλωσε πολύ τα πόδια της και τώρα θα φανεί αν χρειάζεται μεγαλύτερο πάπλωμα ή να κοντύνει η ίδια.
Όπως γράψαμε χθες, η Ελλάδα έχει έτοιμο νομοσχέδιο όχι καθορισμού της ΑΟΖ, αλλά της ανάθεσης ερευνών για προϊόντα ενέργειας. Όπου όμως καθορίζεται ότι η περιοχή ερευνών είναι τα 200 ναυτικά μίλια από την αιγιαλίτιδα (και νησιωτική) ζώνη.
Και εφ’ όσον δεν αμφισβητείται ούτε από την Τουρκία η ελληνικότητα του Καστελόριζου, τα 200 ν.μ. από αυτό «ακουμπούν στην ΑΟΖ της Κύπρου ανατολικά. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι ενωμένες οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, αποκλείουν από κάθε οικονομική θαλάσσια εκμετάλλευση την Τουρκία, η οποία δεν έχει εκ τούτου διέξοδο σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Στην ουσία βέβαια, έχουμε de facto καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ.
Για να μη υπάρξει ανάγκη εκ των προτέρων συνεννόησης με τις γειτονικές χώρες (την Τουρκία, δηλαδή) στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ελληνική περιοχή να βρίσκεται στη «μέση γραμμή» με την περιοχή των άλλων.
Πώς ετοιμάζεται να απαντήσει η Άγκυρα; Με επιθετική μορφή, καθορίζοντας de jure μονομερώς την ΑΟΖ της, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μ’ εμάς. Κάτι που προσκρούει στο διεθνές δίκαιο, το οποίο όμως επικαλείται η Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου.
Η Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο, επειδή κατ’ αυτήν «το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει, ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών γίνεται μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των πλευρών», και η Κύπρος δεν συνεννοήθηκε με την Τουρκία. Πράγματι, δεν το έπραξε η Κύπρος, διότι δεν καθόρισε την ΑΟΖ της με την Τουρκία, αλλά με τον Λίβανο και το Ισραήλ. Πρόκειται επομένως για θέμα ερμηνείας του δικαίου.
Αν όμως, καθορίσει η Τουρκία μονομερώς τη δική της ΑΟΖ, χωρίς προσυνεννόηση μ’ εμάς, τότε παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συμπεριφέρεται επιθετικά. Αν πει κάποιος, ότι η Τουρκία εφαρμόζει μόνον τους κανόνες εκείνους του διεθνούς δικαίου που την εξυπηρετούν, η απάντηση είναι ότι μέχρι τώρα είχε την υποστήριξη των ισχυρών της γης, ενώ τώρα τους έχει απέναντι.
Υπάρχουν επ’ αυτού πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας, σύμφωνα με τις οποίες και με θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο απειλεί η Τουρκία σε περίπτωση που η Κύπρος αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες, ή η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Τώρα όμως, όπως είπαμε πιο πάνω, δεν έχει αντιπάλους Ελλάδα-Κύπρο, αλλά, όπως είπε και η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ερατώ Μαρκουλλή: «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Τουρκία έχει να κάνει με τη Νoble Energy, δηλαδή με αμερικανικά συμφέροντα».
Η «Σημερινή» έχει και την πληροφορία από «καλά ενημερωμένη πηγή από το Ελληνικό Πεντάγωνο, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω, διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τον ενεργειακό εγκλωβισμό της σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία, για την Άγκυρα, είναι διεκδικήσιμη. Μπορεί μεν, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της τουρκικής αντίδρασης, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει επεισόδιο αντίστοιχο με εκείνο της 13ης Νοεμβρίου 2008, όταν πυραυλάκατος και κανονιοφόρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στην ΑΟΖ της Κύπρου και παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία, που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της Πάφου».
Την ένταση υπαινίχθηκε και ο Εκπροσώπος Τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος δεν απέκλεισε πιθανή ένταση στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί στάση ψύχραιμης αναμονής. Όταν τέθηκαν ενώπιόν του οι πληροφορίες της «Σημερινής» για τις πιθανώς αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, είπε:
«Είναι εν γνώσει μας, και αυτές τις θέσεις τις έχει εκφράσει πρόσφατα, μάλιστα, η Τουρκία, ακόμα και στον ΟΗΕ. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερείς ενέργειες στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εάν η Τουρκία προβεί σε οποιαδήποτε αντίδραση αντίθετη προς τις θέσεις της Ελλάδας, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει ανάλογα».
Ο κ. Δελαβέκουρας, όμως, δεν θέλησε να δεσμευτεί για το τι είδους θα είναι η αντίδραση, διότι δεν γνωρίζουμε, είπε, και πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Πάντως και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το τρυπάνι της Νομπλ φαίνεται πως θα ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, κάτι που αναμένεται πως θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.
Ο Μακεδών
πηγή:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: