Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Το δέντρο-μυστήριο...

Ένα δέντρο κατάφερε να τραβήξει την προσοχή αυτή την εβδομάδα, αφού «επέζησε» από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατάκαψαν τα πάντα στην περιοχή όπου βρίσκεται.
«Είναι ένα ειδικό δέντρο», είπε εργαζόμενος του Υπουργείου Μεταφορών της Αριζόνα, ο Randy Skinner. Μετά από 16 χρόνια στη δουλειά, ο Skinner γνωρίζει το δέντρο καλά.
«Νομίζω ότι το δέντρο αυτό δίνει στους ανθρώπους ελπίδα. Το βλέπουν διακοσμημένο κάθε χρόνο και το απολαμβάνουν».
Το 20 πόδια ύψους, θαμνώδες δέντρο κέδρος, είναι διαφορετικό από ό, τι όλα τα δέντρα του κόσμου.
Κάθε χρόνο διακοσμείται για τα Χριστούγεννα και την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Αυτή τη στιγμή, είναι στολισμένο με διάφορες αμερικανικές σημαίες και κίτρινες κορδέλες. Επίσης, έχει το δικό του σύστημα ποτίσματος από κάτω, με αρκετά μεγάλο σωλήνα για μπόλικο νερό στις ρίζες του.
Το δέντρο-μυστήριο, πήρε το όνομά του από το μυστήριο που το καλύπτει. Μυστήριο είναι το ποιοί το στολίζουν κάθε χρόνο, αλλά μεγαλύτερο μυστήριο το πώς καταφέρνει και γλυτώνει από πολλές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των ετών.
Επιζεί πάντα από τη φωτιά, λέει ο μηχανικός ADOT Greg Gentsch. Είμαστε ευχαριστημένοι που τα καταφέρνει και βρίσκεται πάντα στη θέση του.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη πυρκαγιά ξέσπασε περίπου 200 μέτρα νότια του δέντρου. Έκλεισε η εθνική οδός και γρήγορα η φωτιά έφτασε σε αυτό.
Όταν τελείωσε, τα πάντα γύρω του ήταν καμένα, εκείνο όμως επέζησε και πάλι χωρίς ούτε μία γρατσουνιά πάνω του.
Ίσως είναι τα πετρώματα γύρω από το δέντρο, ίσως κάποια περίεργα ρεύματα αέρα στο σημείο, ή κάτι άλλο που το σώζει.
«Είναι ένα μυστήριο», είπε ο Skinner. «Και ελπίζω ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: