Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

«Η ώρα του πρώτου τσιγάρου ίσως είναι μοιραία»

Οι άνθρωποι που ανάβουν το πρώτο τσιγάρο λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα παρουσιάζουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο από όσους ξεκινάνε να καπνίζουν αργότερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.
«Σημαντικά είναι τα πρώτα 30 λεπτά», εκτιμούν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του δημόσιου Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ, εξέτασαν 4.776 καπνιστές με καρκίνο στους πνεύμονες και 2.835 καπνιστές που δεν είχαν αναπτύξει την «σιωπηλή νόσο». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάπνιζαν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά το ξύπνημα ανέπτυσσαν 79% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που περίμεναν τουλάχιστον μια ώρα πριν ανάψουν το πρώτο τους τσιγάρο.
Ο παράγοντας της «ώρας του πρώτου τσιγάρου» λειτουργούσε ανεξάρτητα ακόμα και από τον παράγοντα του «αριθμού των τσιγάρων ανά μέρα». Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, οφείλεται στο βαθμό δέσμευσης της νικοτίνης από τους πνεύμονες, ο οποίος είναι αυξημένος νωρίς μετά το πρωινό ξύπνημα.
Μια άλλη έρευνα, με δείγμα 1.850 καπνιστές, 1055 εκ των οποίων ήταν καρκινοπαθείς, κατέληξε ότι η πιθανότητα ανάπτυξης όγκου για τους «καπνιστές της πρώτης μισής ώρας μετά το ξύπνημα» αυξανόταν κατά 59%.
«Οι γρήγοροι καπνιστές συσσωρεύουν μεγαλύτερα επίπεδα νικοτίνης και άλλων τοξινών στο σώμα τους. Ίσως είναι περισσότερο εθισμένοι, γιαυτό συχνά καπνίζουν πιο εντατικά και στη συνέχεια της ημέρας», εξηγεί ο Δρ. Τζόσουα Μουσκάρ, επικεφαλής αυτής της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: