Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Νέα εποχή... τρισδιάστατων χαρτών

Στην αρχή μοιάζει αρκετά με το Google Maps, όμως αυτό το δοκιμαστικό πρωτότυπο χάρτη είναι κάτι πολύ παραπάνω. Η νέα εποχή των τρισδιάστατων χαρτών φαίνεται πως είναι πιο κοντά από ποτέ καθώς βρέθηκαν νέοι τρόποι ώστε να αξιοποιηθεί το real-time βίντεο.
Όταν η «κάμερα» ζουμάρει, ο χρήστης μπορεί να δει αυτοκίνητα να κινούνται όπως θα συνέβαινε πραγματικά στον εκάστοτε δρόμο. Μια ομάδα ερευνητών μαζεύουν δεδομένα από τους δρόμους των πόλεων και τα αναπαριστούν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου ο χρήστης μπορεί εύκολα να δει ποιος δρόμος έχει κίνηση και ποιος όχι.
Αυτό το χαρακτηριστικό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την εφαρμογή “iTransportation” η οποία θα δίνει στους οδηγούς ένα πρότυπο πορείας που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Μια άλλη εφαρμογή, το “iCampus”, θα χρησιμοποιεί δεδομένα από το Foursquare και το Facebook και θα προβάλλει τις τοποθεσίες των ψηφιακών φίλων του χρήστη στον τρισδιάστατο χάρτη.
Υπό κατασκευή βρίσκεται επίσης και το “iWatch”, το οποίο θα χρησιμοποιεί πλάνα από το δίκτυο των καμερών παρακολούθησης μιας ολόκληρης πόλης και θα τα προβάλλει και αυτά σε πραγματικό χρόνο όταν ο χρήστης ζουμάρει στην τοποθεσία της κάμερας.
«Η ιδέα ήταν να πάρουμε το πραγματικό περιβάλλον και να το συνδυάσουμε όσο καλύτερα γίνεται με το ψηφιακό ώστε να νιώθεις πως είσαι όντως στην περιοχή που κοιτάς», επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια, Cyrus Shahabi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: