Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Zhest o διάδοχος του Concorde με ταχύτητα τετραπλάσια από του ήχου.

Η γαλλική EADS, γίγαντας της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και μητρική εταιρεία της Airbus, παρουσίασε την Κυριακή το σχέδιο του Zehst, ενός οικολογικού επιβατικού αεροπλάνου που θα βασίζεται σε υβριδική τεχνολογία και θα πετά στη στρατόσφαιρα με ταχύτητα τετραπλάσια από του ήχου. Η απογείωση προγραμματίζεται για το 2050.
«Οραματίζομαι ότι το αεροπλάνο του μέλλοντος θα μοιάζει με το Zehst» δήλωσε ο Ζαν Μπότι του ομίλου παρουσιάζοντας το σχέδιο στο Λε Μπουρζέ, λίγο έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ξεκινά τη Δευτέρα το Αεροπορικό Σόου του Παρισιού.
Το Zehst (προφέρεται «ζεστ» και σημαίνει Υπερ-υπερηχητική Μεταφορά Μηδενικών Εκπομπών) μοιάζει με τον προκάτοχό του Concorde και έχει ανάλογη χωρητικότητα, 50 με 100 θέσεις.
Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρησιμοποιεί ένα αλλά τρία είδη κινητήρων: στην απογείωση θα χρησιμοποιεί δύο στροβιλοκινητήρες με ανεμιστήρα (turbofan), οι οποίοι θα επιταχύνουν το αεροπλάνο στα 0,8 Mach, ή 0,8 φορές την ταχύτητα του ήχου.
Σε αυτή την ταχύτητα, το Zhest θα σβήνει τους turbofan και θα πυροδοτεί δύο πυραυλοκινητήρες , οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με υδρογόνο και οξυγόνο αποθηκευμένο σε εσωτερικές δεξαμενές.
Το τρίτο σύστημα προώθησης θα ενεργοποιείται στα Mach 2,5. Πρόκειται για ένα ζεύγος αυλοωθητήρων (ramjet), ένα νεότερο είδος στροβιλοκινητήρων χωρίς κινούμενα εξαρτήματα.
Η τεχνολογία δοκιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πειραματικά αεροσκάφη, ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα εμπορικά, καθώς οι κινητήρες αυτοί μπορούν να τεθούν σε λειτουργία μόνο σε μεγάλες ταχύτητες.
Μετά τη φάση ανόδου, το Zhest θα πετά με τους αυλοωθητήρες σε ύψος 32 χιλιομέτρων, τρεις φορές ψηλότερα από τα σημερινά επιβατικά τζετ, πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με την EADS, οι πτήσεις στη στρατόσφαιρα είναι λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Ο μεγάλος αεροδιαστημικός όμιλος ελπίζει ότι ένα πρωτότυπο του αεροπλάνου θα είναι έτοιμο το 2020, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο Αεροπορικό Σόου του Λε Μπουρζέ θα εκτεθεί ένα μοντέλο μήκους τεσσάρων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: