Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

«Επιλεκτική χρεοκοπία» D (Selective Default)...η αξιολόγηση των ΗΠΑ

Προειδοποίηση για άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» D (Selective Default), σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου πληρωμή εντόκων γραμματίων που λήγουν (ύψους 30 δισ. δολαρίων), απηύθυνε χθες μέσω του πρακτορείου Reuters ο γενικός διευθυντής της Standard & Poor’s, John Chambers.
Ο ίδιος, που προεδρεύει της επιτροπής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, σημείωσε ότι και άλλες σειρές εντόκων γραμματίων θα επηρεαστούν αρνητικά, αν και σε μικρότερα βαθμό.
Η προειδοποίηση της S&P έρχεται σε μία στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται ακόμα σε τέλμα αναφορικά την αύξηση των ορίων δανεισμού στον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Ο Chambers πάντως επέμεινε ότι η πιθανότητα για μία τέτοια υποβάθμιση των ΗΠΑ παραμένει «εξαιρετικά χαμηλή» κα περιμένει ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα επιτύχουν μία συμφωνία «της τελευταίας στιγμής», όπως έχει συμβεί σε περισσότερες από 70 τέτοιες περιπτώσεις από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα.
Σημείωσε παράλληλα ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του εστιάζεται στην ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει ουσιαστικά το έλλειμμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι προεδρικές εκλογές του 2012 κάνουν ακόμη δυσκολότερη της επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P είναι ο μοναδικός εκ των τριών μεγάλων οίων που έχει αναθεωρήσει σε «αρνητικό» το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 1 στις 3 πιθανότητες για υποβάθμιση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: