Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Χρεοστάσιο η εθελοντική αναδιάρθρωση

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επαναβεβαίωσε ότι η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως σχεδιάζεται τώρα από κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο, δηλώνει ο επικεφαλής της για τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις Μόριτζ Κρέμερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Οι παρελθούσες εμπειρίες καταδεικνύουν ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ενός κράτους, που το αξιόχρεό τους έχει ήδη βαθμολογηθεί με CCC, όπως της Ελλάδας τώρα, τείνει να μην είναι εθελοντική και οι επενδυτές πρέπει να υποστούν απώλειες», είπε ο κ. Κρέμερ, στην εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη.
Αξιωματούχοι στην ευρωζώνη, μιλώντας με το Ρόιτερς, έχουν αναφερθεί σε δεύτερο εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας, που θα της επιτρέψει να φθάσει στα τέλη του 2014, αλλά και σε μία εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δανεισμό, στο ύψος των περίπου 30 δισ.ευρώ, σε εφαρμογή της «πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Ο κ. Κρέμερ τόνισε ότι το θέμα, όταν γίνει παράταση της λήξης ενός ομολόγου, «είτε εθελοντικά, είτε όχι», είναι «δευτερεύουσας σημασίας».
«Αποφασιστικό κατ' εμέ είναι το πώς συγκρίνεται, τούτη η παράταση, με τα υπεσχημένα στον πιστωτή, που πρωτοεπένδυσε το κεφάλαιό του», υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος.
πηγή:ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: