Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη είναι ως και αποκαρδιωτικές»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε, σήμερα – με γραπτή ανακοίνωσή του – ότι η 17μελής ευρωζώνη «γνωρίζει τώρα μιαν «υγιή, από πολλές απόψεις και σε γενικές γραμμές» οικονομική ανάκαμψη, έχοντας όμως ταυτοχρόνως μια σαφή ανάγκη «για μια μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωσή της», ώστε να επιλύσει την «κρίση χρέους», που την απειλεί σήμερα, συγχρόνως όμως και για να αυξήσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προς αυτήν.
«Μια ανάκαμψη υγιής σε γενικές γραμμές συνεχίζεται, όμως η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης απειλεί να ακυρώσει την ευνοϊκή προοπτική», βεβαίωσε το ΔΝΤ, στηριζόμενο στις «εισαγωγικές εκτιμήσεις», που το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει πρόσφατα για την οικονομική προοπτική στη 17μελή ευρωζώνη.
«Οι προκλήσεις που τώρα αντιμετωπίζει η ευρωζώνη είναι ως και αποκαρδιωτικές», υποστήριξε το ΔΝΤ. «Πολλά απομένει να γίνουν, ώστε να φθάσει η ευρωζώνη σε μία δυναμική όσο και ανθεκτική νομισματική ένωση», προστίθεται από την πλευρά του ΔΝΤ.
«Προκειμένου να ενισχυθεί η ευνοϊκή προοπτική, προϋποτίθενται σθεναρές πολιτικές εκ μέρους των κυβερνήσεων των μελών της ευρωζώνης, αλλά και μια αληθινά συνεκτική πολιτική απ' όλους τους συμμέτοχους στο ευρώ», επισήμανε εξάλλου το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ προέβλεψε, ότι «εφόσον δεν συγκρατηθούν οι εκδηλούμενες πιέσεις των χρηματαγορών απέναντι στα κράτη της περιφέρειας της ευρωζώνης, τότε αυτές αρχικά θα διαδοθούν έως και τον 'πυρήνα' της ευρωζώνης, τελικά όμως ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα όρια της».
Ο διεθνής πιστωτικός θεσμός αρνήθηκε να διαμορφώσει, σήμερα, νέα πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Την Παρασκευή, όμως, είχε ανεβάσει στο 2% - από 1,6% τον Απρίλιο - τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για όλη την ευρωζώνη για όλο το τρέχον έτος.
Η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι η Γερμανία, που η οικονομία της προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,2%. «Ακολουθεί» ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος σε ποσοστό 2,1%, ο οποίος προβλέπεται από το ΔΝΤ για τη γαλλική οικονομία.
Τέλος, το ΔΝΤ εύχεται «ένα ανθεκτικότερο, πολύ λιγότερο ευάλωτο» τραπεζικό σύστημα για την ευρωζώνη, μία «ταχύτερη ανάπτυξη» των κεφαλαιαγορών της, μιαν «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής της πάνω σε καλοδεχούμενες πρόσφατες πρωτοβουλίες.
πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: