Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Μνήμες από τον « Πόλεμο των Άστρων» και του Ψυχρού Πολέμου...Κατά τα τέλη του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί πλήρως αμερικανική αντιπυραυλική βάση έγκαιρης προειδοποίησης στο βόρειο Γιορκσάιρ.
Το Space Based Infrared System (SBIRS) θεωρείται από πολλούς ως ο επίδοξος «διάδοχος» του φιλόδοξου προγράμματος του «Πολέμου των Άστρων» (Star Wars) που είχε ανακοινωθεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, το οποίο θα είχε ως στόχο τον εντοπισμό και την κατάρριψη σοβιετικών πυραύλων με ακτίνες λέηζερ.
Η κατασκευή του νέου σύστηματος έχει κοστίσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει διαρκέσει 20 χρόνια και έχει «δει» πολλές καθυστερήσεις. Η επικείμενη περάτωσή του- με τη βάση της RAF στο Μένγουϊθ Χιλ να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο- «ξυπνά» παλιούς φόβους περί στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος και επικίνδυνης «έκθεσης» της Μ. Βρετανίας, η οποία ενδεχομένως να βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» σε μία νέα εποχή διαστημικού «Ψυχρού Πολέμου».
«Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανησυχητικό» είπε σχετικά ο Φάμπιαν Χάμιλτον, τοπικός βουλευτής των Εργατικών. «Είναι σαν να μας λένε ότι αυτή είναι μία βάση σε αμερικανικό έδαφος και εσείς είστε οι ξένοι. Αλλά για μια στιγμή, πρόκειται για τμήμα του Γιορκσάιρ. Δεν έχουμε ιδέα τι ακριβώς κάνουν. Αν φτιάχνουν κάτι στο στυλ του 'Πολέμου των Άστρων' έχουμε δικαίωμα να το γνωρίζουμε».
Οι αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Μένγουϊθ Χιλ είναι μεγάλες και καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου- αν και είναι γνωστό πως στεγάζουν τμήμα του Echelon, του αμερικανικού συστήματος παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο.
Στις εγκαταστάσεις του SBIRS βρίσκονται 33 δορυφορικά «πιάτα», εντός γιγαντιαίων σφαιρών (radomes) που λαμβάνουν δεδομένα από τους τέσσερις δορυφόρους του συστήματος, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 24.000 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η βάση στο βρετανικό έδαφος συνδέεται με το Μπάκλεϊ, βάση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Κολοράντο, επανδρωμένη με προσωπικό 100.000 ατόμων και την 460ή Πτέρυγα Διαστήματος της Διοίκησης Διαστήματος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Η 460ή εκτελεί καθήκοντα «έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλικές απειλές, αντιπυραυλικής άμυνας, τεχνικών πληροφοριών, ελέγχου δορυφόρων και αεροδιαστημικών τηλεπικοινωνιών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
πηγή:portal.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: