Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Φωτιά...η τιμή του βαρελιού

Εκτινάχθηκε πάνω από τα 118 δολάρια η τιμή του βαρελιού και πάνω από τα 101 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται αύξηση της ζήτησης και εκτιμάται ότι η απραξία του διεθνούς οργανισμού θα λειτουργήσει ανασχετικά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση του εκτελούντος χρέη υπουργού Πετρελαίου του Ιράν και προέδρου του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Αλιαμπαντί, ότι το καρτέλ θα διατηρήσει αμετάβλητες, προς το παρόν, τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή των χωρών-μελών του.
Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε τα 118,58 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 118,11 δολάρια, κερδίζοντας 1,33 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».
Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε ως και στα 101,20 δολάρια και υποχώρησε στη συνέχεια στα 100,99 δολάρια, 1,90 δολάρια στο βαρέλι πάνω από το χθεσινό «κλείσιμο».
«Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ήταν μια από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαμε ποτέ», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι.
«Ήταν έκπληξη. Ωθεί προς τα άνω τις τιμές. Αν εξετάσουμε τη ζήτηση, θα δούμε ότι θα είναι αυξημένη τους επόμενους μήνες και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιπλέον πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ», επισήμανε ο αναλυτής στη Barclays Capital, Αμρίτα Σεν.
Στη μηνιαία έκθεσή της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανέλθει, στο τρίτο τρίμηνο φέτος, στα 89,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα υψηλότερα φετινά επίπεδα της.
Μερίδα παικτών στις αγορές πετρελαίου επιλέγουν, ωστόσο, να σταθούν στη διαβεβαίωση του αλ Ναΐμι ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να προσφέρει όσο πετρέλαιο ζητήσει η διεθνής ενεργειακή αγορά. «Περισσότερο πετρέλαιο πρόκειται να έλθει, αθόρυβα, από τις χώρες του Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φέρουν πιθανά περισσότερο πετρέλαιο στη αγορά», λέει χαρακτηριστικά το στέλεχος της αμερικανικής ESAI Energy, Ρικ Μίλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: