Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β» προχώρησε σήμερα η Standard & Poor’s, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση και θεωρεί ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% θα είναι εν τέλει αναπόφευκτο για να γίνει βιώσιμο το χρέος.
Πιο αναλυτικά, η S&P υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B» από «ΒΒ-», την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C» από «B» και διατηρεί τη χώρα σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις.
Η υποβάθμιση αντανακλά την ενίσχυση των σεναρίων μεταξύ των πιστωτών της Ευρωζώνης για παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.
Στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, ο οίκος πιστεύει πως οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πακέτο στήριξης είναι πιθανό να ζητήσουν «αναλογική μεταχείριση» (comparable treatment) από τους ομολογιούχους.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου, στην περίπτωση που υπάρξει μία τέτοια απόφαση και ο ιδιωτικός τομέας αναλάβει το βάρος που του αναλογεί, θα είναι μία "προβληματική" συναλλαγή, για την οποία δίνει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας «SD».
Η S&P σημειώνει πως οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αφορούν τη δυνατότητα και την προθυμία ενός κράτους να αποπληρώσει το χρέος προς τους ιδιώτες. Αν η αναδιάρθρωση του χρέους που προκύπτει από τα δάνεια των Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν έχει καμία επίπτωση στα δάνεια των ιδιωτών πιστωτών δεν συνιστά χρεοκοπία, σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, ωστόσο θα σηματοδοτούσε τη μείωση της φερεγγυότητας.

Παρά το γεγονός ότι η επιμήκυνση χωρίς «haircut» στο αρχικό ποσό θα σήμαινε βελτίωση του χρέους μεγαλύτερη του 50%, οι προβλέψεις του οίκου συνιστούν ότι η μείωση του αρχικού ποσού της τάξης του 50% θα είναι εν τέλει απαραίτητη για να επανέλθει το βάρος των χρεών της Ελλάδας σε βιώσιμο επίπεδο, δεδομένης της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η Standard & Poor’s σκοπεύει να αποφασίσει για την αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Προσθέτει δε, ότι στην περίπτωση που θεωρήσει ότι η πιθανότητα μίας «προβληματικής» συναλλαγής αυξηθεί περαιτέρω, η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω.
Στον αντίποδα, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι εξαιρέσουν τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ προχωρήσουν σε επιμήκυνση του υπόλοιπου χρέους, ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να σταθεροποιηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα.
πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: