Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Στο 1,25% θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο

Στο 1,25% θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό της επιτόκιο την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά μπορεί να στείλει το μήνυμα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, εν μέσω της συνεχούς ανόδου των τιμών στα 17 μέλη της Ευρωζώνης.
Η επαναφορά των φόβων για ενδεχόμενη προεπιλογή της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους της αναμένεται να επισκιάσει τη συνάντηση των χαρακτών της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που θα γίνει στην Φινλανδία, έστω και αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθούν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο οι αγορές λαμβάνουν τώρα ως δεδομένο.
Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ''δεν είναι μια επιλογή'' επειδή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Ελσίνκι, στην πρώτη από τις δύο ετήσιες συνεδρίες του μακριά από τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, να κάνει νύξη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, με την πρώτη, ενδεχομένως, αύξηση τον ερχόμενο Ιουνίου.
Αυτό θα μπορούσε να καταδεικνύεται σε μια ανακοίνωση της ΕΚΤ, εάν το ΔΣ της Τράπεζας αναφέρει σε αυτήν ότι θα διατηρήσει ''ισχυρή επαγρύπνηση'' στις πιέσεις των τιμών, ένα σαφές μήνυμα για υψηλότερα επιτόκια.
Πέρα από τη νομισματική πολιτική, ερωτήματα σε σχέση με το ποιός θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της ΕΚΤ, αργότερα εντός του έτους, φαίνεται να έχουν όλα απαντηθεί με την έκφραση υποστήριξης της Γαλλίας προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Εάν επίσημα κατονομαστεί από τους ηγέτες της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Ντράγκι θα αντιμετωπίσει το καθήκον να οδηγήσει 330 εκατομμύρια άτομα εκτός της κρίσης χρέους που έχει πλήξει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και απειλεί επίσης την Ισπανία.
Ο Ντράγκι θα είναι ο τρίτος Πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά τον Ολλανδό Wim Duisenberg και τον Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος αποχωρεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη δώσει στον Ντράγκι μια ευρεία υποστήριξη, αναμένει τον επόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να χαλαρώσει ανορθόδοξα μέτρα, όπως οι αγορές δημόσιου χρέους που αποφασίστηκαν για να προστατεύσουν την Ελλάδα από την πτώχευση.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με αρχική εκτίμηση της ΕΕ, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, για πληθωρισμό κάτω του 2,0%, καθώς η αύξηση των τιμών ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων παρείσφρησε μέσω των τιμών στην ευρύτερη οικονομία.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία παρέμεινε κάτω από το 10% για το δεύτερο στη σειρά μήνα.
Στο Λονδίνο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, λόγω της αδύναμης προοπτικής της οικονομίας, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 0%.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι επεσήμανε, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων από την Fed θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή του τέλους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που διήρκησε για μεγάλη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: