Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Τα 10 σημεία...

Οι συζητήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν σε 10 σημεία:
1 Η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες. Τα δύο μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν αύξηση στο 12% από 10% του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων και επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), με στόχο την άντληση πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
2 Η μετάταξη προϊόντων από ΦΠΑ 13% σε 23% θα αφορά τα εστιατόρια, το φαγητό delivery, ενώ είναι υπό διαμόρφωση η λίστα με τα τρόφιμα που θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή. Δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
3 Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης πιάνει αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν τη διαμόρφωση στο ύψος του φόρου της μπίρας (2,60 ευρώ ανά εκατόλιτρο), που είναι και η πιο πιθανή επιλογή, ή ακόμα και στο 50% του ΕΦΚ για ποτά (2.450 ευρώ ανά 100 λίτρα), ήτοι 1.225 ευρώ - όπως ισχύει για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά.
4 Επιβολή ενιαίου ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το ποσό στο οποίο έχουν φτάσει έως τώρα αφορά ενιαίο ΕΦΚ 340 ευρώ για θέρμανσης και κίνησης, από 21 ευρώ που ισχύει σήμερα για το θέρμανσης και 412 ευρώ για το κίνησης. Υπάρχει και πρόταση για μείωση του ΕΦΚ σε χαμηλότερα επίπεδα.
5 Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο προτείνεται να φτάσει ακόμα και στο ύψος του φόρου που θα καταλήξουν για το πετρέλαιο.
6 Η αύξηση κατά περίπου 20% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση ίσως και πάνω από 20% του φόρου στα πολυτελή οχήματα, στα σκάφη και στις πισίνες.
7 Η αλλαγή του συστήματος ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πώλησης για τα φθηνά τσιγάρα.
8 Για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου παίζουν σενάρια είτε να πέσει στα 8.000 ευρώ είτε στα 6.000 ευρώ. Το μέτρο πάντως θα πλήξει άμεσα τους μισθωτούς, καθώς η παρακράτηση φόρου εισοδήματος γίνεται βάσει κλίμακας. Και η πρόταση που υπάρχει είναι να ισχύσει από 1ης Ιουλίου.
9 Η περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών να γίνει με βάση το ετήσιο εισόδημα. Το όριο φαίνεται να μπαίνει στα 60.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν πέραν αυτού θα χάσουν τις όποιες απαλλαγές.
10 Η αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και η επιβολή εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες εντάσσονται στις προτάσεις που έχουν γίνει. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: