Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Τα μωρά έχουν μια αντίληψη θεμελιωδών φυσικών σχέσεων

Η πρώτη εντύπωση που δίνουν τα παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών δικαιολογεί τις παλιές αντιλήψεις για τις ικανότητές τους. Ετσι κι αλλιώς τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν και ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που μιλούν δεν μπορούν να εκφραστούν καλά και να αποδώσουν αυτό που σκέφτονται. Αν τους κάνεις μια ερώτηση που επιδέχεται ελεύθερη απάντηση (όχι δηλαδή να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες απαντήσεις), το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένας ακατανόητος μονόλογος. Γι' αυτό οι πιο σύγχρονοι ερευνητές προσπάθησαν να επικεντρώσουν στο τι κάνουν τα παιδιά, όχι στο τι λένε. Τα μωρά παρατηρούν πιο έντονα και για περισσότερο χρόνο τα γεγονότα που δεν έχουν ξαναβιώσει, ή τα γνωστά μεν, αλλά απροσδόκητα γεγονότα. Αξιοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό, οι ερευνητές μπορούν να συμπεράνουν τι περιμένουν τα μωρά να συμβεί κάθε φορά. Τα συμπεράσματα από αυτού του είδους την παρατήρηση είναι αμφισβητήσιμα. Πιο ισχυρά συμπεράσματα μπορούν να βγουν από μελέτες που παρατηρούν και τις ενεργητικές δράσεις των μικρών παιδιών: ποια αντικείμενα θα προσπαθήσει να πιάσει ένα μωρό, μέχρι ποια θα προσπαθήσει να μπουσουλήσει, πώς τα βρέφη και τα νήπια μιμούνται τις ενέργειες των ανθρώπων γύρω τους.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι τα βρέφη έχουν μια αντίληψη θεμελιωδών φυσικών σχέσεων, όπως οι τροχιές, η βαρύτητα και η ιδιότητα του να περιέχεται κάτι μέσα σε ένα άλλο. Βεβαίως, για τα μωρά και τα μικρά παιδιά η πιο βασική γνώση είναι η γνώση για τους άλλους ανθρώπους. Στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποδείχτηκε ότι ακόμα και τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πως οι άνθρωποι γύρω τους είναι κάτι το ιδιαίτερο και προσπαθούν να μιμηθούν τις εκφράσεις του προσώπου τους.
Το 1996 ερευνητές διαπίστωσαν ότι μωρά 18 μηνών μπορούν να αντιληφθούν πως ένας άνθρωπος μπορεί να θέλει κάποιο πράγμα και ένας άλλος άνθρωπος κάτι διαφορετικό. Μάλιστα έδιναν στον πειραματιστή το είδος τροφής που είχε δείξει ότι του αρέσει (με γκριμάτσες ευχαρίστησης), έστω και αν τα ίδια προτιμούσαν το άλλο πιο νόστιμο είδος τροφής (για το οποίο ο πειραματιστής είχε κάνει γκριμάτσες αηδίας). Αντίθετα, τα μωρά 14 μηνών έδιναν πάντα στον πειραματιστή το νόστιμο είδος τροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: