Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

«Δική μας ευθύνη να διαψεύσουμε τους οίκους αξιολόγησης»

Τόσο στις τράπεζες, όσο και σ’ όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας απευθύνεται ο Γ. Προβόπουλος, ζητώντας μια νέα, πιο αποφασιστική ώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», υπερασπίζεται το Μνημόνιο και υποδεικνύει ως την πιο ρεαλιστική λύση, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου και σε συνένωση δυνάμεων, καλεί τις ελληνικές τράπεζες ο Γ. Προβόπουλος, ενώ υποστηρίζει ότι είναι «δική μας ευθύνη να διαψεύσουμε τους οίκους αξιολόγησης».
Δεκαπέντε μέρες πριν από την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζαςτης Ελλάδος, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Απριλίου, ο Γ. Προβόπουλος ζητάει «περισσότερη τόλμη, ταχύτητα και αποφασιστικότητα» για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τάσσεται υπέρ του Μνημονίου, αφού, όπως λέει «δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος», ωστόσο θεωρεί ότι το Μνημόνιο δεν είναι η απόλυτη πανάκεια.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι «στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση και στην επένδυση, από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία», ενώ δηλώνει ότι οι εγχώριοι πόροι είναι ασφυκτικά περιορισμένοι, αναγκάζοντάς μας να καταφύγουμε στην εισαγόμενη αποταμίευση, να προσελκύσουμε δηλαδή άμεσες ξένες επενδύσεις.
«Τα δεδομένα έχουν άρδην αλλάξει. Όσοι ατενίζουν το μέλλον μυωπικά, συνήθως βλέπουν τα γεγονότα να τους ξεπερνούν», δηλώνει ο Γ. Προβόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: