Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Άμεσα προβλήματα θα παρουσιαστούν από την απεργία στα ΕΛΠΕ

Δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκίνησαν από σήμερα (Κυριακή) δεκαήμερη απεργία.

Πηγές της αγοράς καυσίμων ανέφεραν ότι τα προβλήματα δεν αναμένονται άμεσα, καθώς υπάρχουν αποθέματα στα πρατήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας, ενώ ο εφοδιασμός θα γίνεται κανονικά από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ.
Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας -σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη- και πάνω από το 60% της αγοράς, η κινητοποίηση μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις. Ιδίως αν όλοι οι οδηγοί σπεύσουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, οπότε τα αποθέματα θα εξαντληθούν νωρίτερα. Πάντως η διοίκηση της εταιρίας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αναμένεται η απόφαση για το νόμιμο ή μη της απεργίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ η απεργία γίνεται «για την ασφαλή στελέχωση των νέων μονάδων που ξεκινούν τη λειτουργία τους στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας».
Ωστόσο έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και των συνδικαλιστών για το ύψος των μισθών και των παροχών προς το προσωπικό. Η διοίκηση κάνει λόγο για υπερβολικές παροχές και αποδοχές, οι οποίες ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία πρέπει να εξομαλυνθούν ώστε το κόστος εργασίας να προσεγγίσει τα αντίστοιχα ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.
Το Σωματείο από την πλευρά του, με την ανακοίνωση που εξέδωσε, αμφισβητεί τα στοιχεία της διοίκησης ως προς το ύψος των αποδοχών, επιδομάτων κλπ. και υποστηρίζει ότι ακόμη και αν το προσωπικό εργαζόταν χωρίς καθόλου αμοιβές, η επίπτωση στην τιμή της βενζίνης θα ήταν μικρότερη από δύο λεπτά ανά λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: