Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών η τιμή της αμόλυβδης

Σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών βρέθηκε χθες η τιμή της αμόλυβδης, αγγίζοντας πλέον το “ψυχολογικό” όριο του 1,7 ευρώ το λίτρο σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά.
Βέβαια η τιμή της αμόλυβδης στους γνωστούς “ακριβούς” νομούς της χώρας έφτασε μέχρι και 1,886 ευρώ το λίτρο.
Ρεκόρ όμως σημειώθηκε και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που διαμορφώνεται σε 91,6 λεπτά το λίτρο σε μέσα επίπεδα, ενώ φτάνει έως και 1,039 ευρώ το λίτρο. Το ντίζελ επίσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με μέση τιμή σε 1,518 ευρώ το λίτρο και ανώτερη σε 1,659 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, καθημερινά, από τις 24 Μαρτίου, όταν η μέση τιμή στην αμόλυβδη ήταν 1,658 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 4,2 λεπτά στο λίτρο. Από τα μέσα Φεβρουαρίου που καταγράφηκε η χαμηλότερη μέση τιμή μέχρι τώρα (στα 1,608 ευρώ το λίτρο), η αμόλυβδη έχει ανατιμηθεί κατά 9,2 λεπτά στο λίτρο.
Οι συνεχείς ανατιμήσεις αποδίδονται στην αντίστοιχη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που ξεπέρασε ακόμα και τα 125 δολάρια το βαρέλι, αλλά και στις τιμές διυλιστηρίου, καθώς ακόμη και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διαπιστώνει ότι τη μερίδα του λέοντος στην τελική τιμή των καυσίμων έχουν τα διυλιστήρια και οι φόροι, ενώ περιορισμένα είναι τα περιθώρια κέρδους εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων, που φαίνεται ότι απορροφούν και ένα μέρος των αυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: