Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Εφιαλτικά στοιχεία για την απασχόληση στη Θεσσαλονίκη

Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου για την απασχόληση στη Θεσσαλονίκη, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτιμάται στο 26%, έναντι 21% για αυτή την περίοδο, που υπολογίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, για κάθε δέκα θέσεις εργασίας που χάνονται, δημιουργούνται μόλις πέντε καινούργιες, από τις οποίες οι τρεις είναι εκ περιτροπής ή με μειωμένο ωράριο. Την ίδια ώρα το ποσοστό της μαύρης εργασίας στην πόλη αγγίζει το 27%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι στο 25%. Εν τω μεταξύ, το 17% των εμπορικών καταστημάτων - από περίπτερα μέχρι και καταστήματα - έχει κλείσει στην πόλη, από το Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα.
«Στη Θεσσαλονίκη 15 επιχειρήσεις βρίσκονταν στο κόκκινο από τις οποίες πολλές έχουν μπει στο άρθρο 99 και αυτό με βασική ευθύνη του τραπεζικού συστήματος που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παν. Τσαραμπουλίδης. «Προσπαθούν να επιβιώσουν, κάποιοι από αυτούς είναι και καλοί επιχειρηματίες και παλεύουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, εκποιώντας ακόμα και τις περιουσίες τους» τόνισε.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της 1η Μαϊου. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαραμπουλίδης, «η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει στη χειρότερη θέση των τελευταίων 30 χρόνων τους εργαζόμενους». Επέρριψε ευθύνες σ΄ αυτούς που όπως είπε χαράσσουν τις πολιτικές αλλά και στο τραπεζικό σύστημα, ενώ όπως σημείωσε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν περικοπή στον μισθό τους πάνω από 30%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ακρίβειας και της αύξησης του ΦΠΑ, η απώλεια μισθού φτάνει το 10%» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.
«Μόλις η κυβέρνηση φτάνει σε μια δύσκολη στιγμή στρέφεται στους δημοσίους υπάλλήλους» είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ Απόστολος Παζάρας, ο οποίος παράλληλα τάχθηκε υπερ της αξιοποίησης – ενοικίασης- της δημόσιας περιουσίας.
Οι συνδικαλιστές του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους. Νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί στο Άγαλμα του Βενιζέλου θα συγκεντρωθεί το ΠΑΜΕ.
πηγή:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: