Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

"Αμνηστία" προτείνουν...στον Καντάφι

Ο ΟΗΕ συνομιλεί με όλες τις πλευρές στη Λιβύη για να προσφέρει βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη "το συντομότερο δυνατό", δήλωσε σήμερα ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ρασίντ Χαλίκοφ.

"Τίποτα δεν είναι στο τραπέζι (...) η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και απρόβλεπτη", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου από την Τύνιδα.
"Χρονοδιάγραμμα, μπορώ να σας δώσω μόνο ένα χρονοδιάγραμμα: το συντομότερο δυνατό διότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να απαλύνουμε τα βάσανα του λαού (...) Ο διάλογος συνεχίζεται με όλες τις πλευρές και θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται", υπογράμμισε ο Χαλίκοφ.
Ο ΟΗΕ απέσυρε το διεθνές του προσωπικό από τη Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας της κρίσης, όμως οι υπηρεσίες τροφίμων και προσφύγων εξακολουθούν να προσφέρουν περιορισμένη βοήθεια στα ανατολικά της χώρας, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο Χαλίκοφ.
Οι Λίβυοι υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες και κυρίως στις πόλεις τις οποίες πολιορκούν οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον Χαλίκοφ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και λίβυοι αξιωματούχοι είχαν θετικές συνομιλίες σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη Λιβύη.
Ο Ερυθρός Σταυρός και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσφέρουν επίσης βοήθεια σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους που φεύγουν από τη Λιβύη και έχουν περάσει στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Ο Χαλίκοφ δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία είναι πλέον σταθερός, όμως χρειάζεται ακόμη βοήθεια για την απομάκρυνση από τη Λιβύη εργατών κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.
"Αυτή τη στιγμή μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, όμως εξακολουθεί να είναι εύθραυστη", επεσήμανε.
Εξάλλου ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε σήμερα ότι μία δίοδος εξόδου από την κρίση στη Λιβύη θα ήταν να δοθούν εγγυήσεις στον Καντάφι ότι δεν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι "είναι η λιγότερη κακή λύση" για να σωθούν ζωές.
"Πρέπει να βρεθεί η λιγότερη κακή λύση", δήλωσε ο Τούτου. "Είναι προφανές ότι σε έναν καλύτερο κόσμο θα λέγαμε ένα πράγμα: 'τον συλλαμβάνετε και τον προσάγετε στη δικαιοσύνη'. Όμως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί στον κόσμο στον οποίο ζούμε", επεσήμανε ο Τούτου σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: