Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Κρίση στην Υεμένη και τις τιμές του αργού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε την Τρίτη στον Λευκό Οίκο μία συνάντηση, που από πηγές του προέδρου περιγράφηκε ως, παραγωγική ευρέως φάσματος συζήτηση, με τον εστεμμένο πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χωρίς πάντως να δοθούν πολλές λεπτομέρειες για το θέμα της, στη δημοσιότητα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται στα Αραβικά έθνη του Κόλπου, που έχουν αναλάβει διαπραγματευτικό ρόλο, στην προσπάθεια να βρεθεί ένα μοντέλο για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στην Υεμένη, έπειτα από τρεις μήνες αιματηρών ταραχών.
Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει επίσης να πείσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή του αργού, ώστε να αμβλυνθεί κάπως το κύμα εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, που του δημιουργεί πολιτική πίεση στο εσωτερικό, τη χρονιά μάλιστα που ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ομπάμα και ο εστεμμένος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν έδωσαν έμφαση τόσο στις στενές διμερείς σχέσεις των χωρών τους, όσο και στην ανάγκη να συνεχιστούν οι στενές διαβουλεύσεις μεταξύ τους.
«Οι δύο ηγέτες είχαν μία παραγωγική, ευρέως φάσματος ανταλλαγή απόψεων, που επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή του Κόλπου και γενικότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμερικανού προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: