Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Στον δρόμο της Δικαιοσύνης όσοι εισέπρατταν συντάξεις θανόντων

Οι πρώτες ταυτοποιήσεις συνταξιούχων του ΙΚΑ στον Νομό Ηρακλείου που συνεχίζουν να εισπράττουν ακόμα και μετά... θάνατον, πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ήδη τα στοιχεία έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, το ΙΚΑ εξακολουθούσε να καταβάλλει τη σύνταξη σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει, ακόμη και εδώ και 10 χρόνια, καθώς οι συγγενείς τους όχι μόνο δεν δήλωναν στο ΙΚΑ τον θάνατο, αλλά εισέπρατταν τη σύνταξη... του θανόντος ως συνδικαιούχοι στον τραπεζικό λογαριασμό!
Χαρακτηριστικό της απάτης είναι ότι, σε μία περίπτωση, συνδικαιούχος κατάφερε να εισπράξει ποσό ύψους 150.000 ευρώ χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΙΚΑ Νίκο Ροκαδάκη, στο Ηράκλειο ήδη έχουν ταυτοποιηθεί πέντε περιπτώσεις, τα στοιχεία για τις οποίες θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα, ενώ θέμα ημερών είναι να ταυτοποιηθούν ακόμη δύο περιπτώσεις.
Οπως είπε ο κ. Ροκαδάκης, όταν κάποιος δεν παραχωρεί τα στοιχεία που το ΙΚΑ ζητεί, κινούνται υποψίες, συστήνεται ομάδα εργασίας που επισκέπτεται τα σπίτια των συνταξιούχων και διαπιστώνει τι συμβαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχετικός έλεγχος ξεκινά για δικαιούχους του ΙΚΑ που είχαν γεννηθεί από το 1920 και μετά!
Συνολικά, περισσότερους από διακόσιους σαράντα συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά τον θάνατό τους, εντόπισαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι στα υποκαταστήματα και της υπόλοιπης χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε προ ημερών στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Οι αποκαλύψεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αυτή τη φορά για παρόμοιους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: