Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας....σε επίδομα απασχόλησης

Την άμεση ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω κινήτρων για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τόνισε σε επιστολή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Δημήτριος Λακασάς, προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Κατσέλη, και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε ότι το 2010 αποτέλεσε ένα έτος για την Ελλάδα, όπου όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη κατέγραψαν επιδείνωση, μέσα σε αυτά τα μεγέθη ήταν και η ανεργία, ενώ το μοναδικό μακροοικονομικό μέγεθος, το οποίο στήριξε την Εθνική οικονομία, ήταν οι εξαγωγές καθώς αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, είναι γεγονός ότι μέσω της διεθνοποιημένης δραστηριότητάς τους, κατάφεραν να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο των αγορών, αποτελώντας σήμερα τη μοναδική ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη και απορρόφηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Λακασάς στην επιστολή του προσθέτει ότι η εξαγωγική δραστηριότητα είναι κατά βάση μία δραστηριότητα έντασης ανθρωπίνου κεφαλαίου, η οποία απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λακασάς κατέθεσε την πρόταση του ΣΕΒΕ, η οποία εστιάζει στο σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση μίας δράσης, η οποία θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σήμερα, σε επίδομα απασχόλησης, προσανατολισμένο ειδικά σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα ή έχουν ήδη κάποιο καταρτισμένο πλάνο διεθνούς δραστηριοποίησης και σκοπεύουν να το υλοποιήσουν άμεσα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξέφρασε την άποψη ότι μία τέτοια δράση δύναται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην εθνική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη. Η αύξηση των εξαγωγών κατά 10%, αναδεικνύει την αναγκαία στελέχωση των τμημάτων παραγωγής των προϊόντων και των εξαγωγών, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Μέσω μίας τέτοιας δράσης, το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και συγχρόνως θα αυξηθεί η απασχόληση και θα μειωθεί ουσιαστικά ο δείκτης της ανεργίας.
Επιπλέον, ο κ. Λακασάς επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, στην οποίο υπολογίζεται ότι το 2010 το ποσοστό της ανεργίας στους νέους στη χώρα μας ανήλθε σε 28%, αυξημένο δηλαδή σχεδόν 3% σε σχέση με το 2009, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ελλάδα ένα σημαντικό πλήθος νέων ανθρώπων, με κατάρτιση και δεξιότητες, οι οποίοι μπορούν – εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία- να συνεισφέρουν σημαντικά μέσα σε μία επιχείρηση και να βγουν από μία κατάσταση αδράνειας, όπως αυτή που δημιουργεί το επίδομα ανεργίας, βελτιώνοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους και αποκτώντας εμπειρία και εφόδια για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Αρκεί να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον και το μοναδικό κανάλι απορρόφησης ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, σε αύξηση των μονάδων εργασίας τους.
Συμπληρωματικά με την παραπάνω πρόταση που αφορά νέες θέσεις εργασίας, ο ΣΕΒΕ πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα στήριξης εξαγωγικών επιχειρήσεων που, λόγω της ύφεσης, έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους και προβληματίζονται, ως μοναδική λύση επιβίωσης αλλά και με προοπτική διατήρησης ή και ενδυνάμωσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, σχετικά με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας τους.
Ο κ. Λακασάς δεν παρέλειψε να αναφέρει στην επιστολή του και το γεγονός ότι για την ουσιαστική αξιοποίηση τέτοιων δράσεων από τις επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαντληθούν κατά το δυνατό οι δυνατότητες υπαγωγής τους σε μη δεσμευτικό πλαίσιο (ενισχύσεις de minimis).

Δεν υπάρχουν σχόλια: