Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Το Χρηματιστήριο κάτω από τις 1.5000 μονάδες

Σημαντικές απώλειες με αποτέλεσμα να χάσει το επίπεδο των 1.500 μονάδων, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα με τις φωνές περί αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να πληθαίνουν και την «τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί μέσων νέων μέτρων να βαθαίνει, ζητώντας νέα μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010 δε, αναζωπυρώνουν τους φόβους για νέα υποβάθμιση της χώρας.

Το ΧΑ για τελευταία φορά ήταν κάτω από τις 1.5000 μονάδες, στη συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.492,44 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,24%. Στο στόχαστρο βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος που κατέγραψε απώλειες 3,21%.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απώλεσε 2,6%, της Alpha Bank 2,68% και της EFG Eurobank 5,75%. Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απώλεσε 6,57% μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ομίλου ότι αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τα κεφάλαια της μονάδας του T-Bank.
«Η αγορά βρίσκεται υπό την επήρεια εικασιών για νέα υποβάθμιση της χώρας μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010», είπε στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.
Aν και διαψεύστηκε από επίσημα χείλη, αρνητικά επηρέασε την αγορά και δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Επιπλέον, το ενδεχόμενο και νέας επί τα χείρω αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010 εντείνει τις ανησυχίες και για νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο το Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 έκλεισε τελικά στο 10,6% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου για 9,4%, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: