Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Eθελουσία για 75.000 δημοσίους υπαλλήλους

Την πόρτα για εθελούσια έξοδο στη σύνταξη ανοίγει για 75.000 δημοσίους υπαλλήλους η κυβέρνηση. Πρόκειται για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα φέτος ή του χρόνου και για γυναίκες που αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια υπηρεσίας.Δυνατότητα για την έξοδο 75.000 δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη μέσα σε μία διετία δίνει η κυβέρνηση, που θέτει σε ισχύ μια σειρά θετικών διατάξεων για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Από τη μαζική αυτή αποχώρηση κερδισμένο βγαίνει το Δημόσιο, που όχι μόνο θα κερδίσει σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ (καθώς οι συντάξεις που θα καταβάλλει είναι χαμηλότερες από τους μισθούς), αλλά παράλληλα θα πετύχει τον στόχο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ουσιαστικά μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως ανδρών) να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος ή την επόμενη χρονιά.
Την ίδια στιγμή, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά φέρνει ακόμα πιο κοντά στη σύνταξη τις μητέρες και λειτουργεί αντισταθμιστικά ως προς την αύξηση των ετών ασφάλισης στο 65ο έτος το 2013.
Εκτιμάται πως κερδισμένοι θα βγουν 35.000 άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι φέτος ή την επόμενη χρονιά θα προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα δουν τα όρια ηλικίας να μειώνονται! Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς:
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά αλλά και οι γενικές διατάξεις (για άνδρες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά) δεν ισχύουν για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Αντιθέτως, οι θετικές διατάξεις για τους τρίτεκνους ισχύουν ακόμα και για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα τα προηγούμενα χρόνια.
περισσότερα:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=58564954

Δεν υπάρχουν σχόλια: