Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

«Η ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας» δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ελπίζει σε μια χαλάρωση των όρων του δανείου προς τη χώρα, προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να επιτυγχάνει στους στόχους της σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε ότι αυτό δε βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης και ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Για την τελευταία υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody's ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως τρανή απόδειξη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει την υιοθέτηση κανόνων για τους οίκους εκτίμησης. Σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που πρότεινε η τρόικα τελευταία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου αριθμού μεταρρυθμίσεων μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Είναι φυσικό να υπάρχουν κακή επικοινωνία και παρανοήσεις. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυριαρχίας. Η ελληνική κυβέρνηση, με δική της θέληση, ανέλαβε δεσμεύσεις στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συχνά ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές μας".
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δημόσιο Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: