Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Σε οπισθοχώρηση υποχρεώθηκε η Τίνα Μπιρμπίλη

Σε οπισθοχώρηση έναντι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εκτός σχεδίου δόμηση υποχρεώθηκε η Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες, τα οικόπεδα έκτασης 4.000 τ.μ. που μετεγγράφηκαν μέχρι την 1η Μαρτίου 2011 θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα "σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις". Θα πρέπει δηλαδή να έχουν ελάχιστο "πρόσωπο" 45 μέτρα και βάθος 50 μ. σε διεθνείς, εθνικούς, δημοτικούς κοινοτικούς ή "πρόσωπο" 25 μ. σε κοινόχρηστο δρόμο, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος με Προεδρικό Διάταγμα θα ορίσει την έννοια του κοινόχρηστου δρόμου
Υπενθυμίζεται ότι τα οικόπεδα που μεταγράφονται μετά την 1η Μαρτίου 2011, για να είναι άρτια, θα πρέπει να έχουν έκταση 10.000 τ.μ.
"Πάτε ακόμα πιο πίσω από τις αλλαγές που φέρατε στην τελευταία συνεδρίαση" παρατήρησε η Ηρώ Διώτη και επεσήμανε στην υπουργό ότι "εσείς η ίδια υπονομεύετε το έργο σας". Δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι "δεν είπαν τίποτα για την πτώχευση της χώρας, αλλά εξεγέρθηκαν για την αρτιότητα και την υποστήριξη των συμφερόντων. Ω καιροί, ω ήθη".
Ωστόσο πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ν.Δ. και ΛΑΟΣ απειλούν το ΠΑΣΟΚ με ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 9) ήθελαν περισσότερα από την υπουργό επικαλούμενοι την "πολιτική συμφωνία" που έχουν κάνει μαζί της, ενώ ορισμένοι απειλούν και να καταψηφίσουν τη διάταξη. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι υπάρχουν "νομικά προβλήματα", τη διανομή και την κατάτμηση ιδιοκτησιών και να αφαιρεθεί η διάταξη για τη μετεγγραφή που εμπλέκει τα υποθηκοφυλακεία.
Μάλιστα ηγετικά στελέχη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι αν δεν αλλάξει η διατύπωση, δεν θα ψηφιστεί! Ο Κώστας Γείτονας επέκρινε την υπουργό ότι "δημιούργησε πόλωση και συρρίκνωσε τον διάλογο" και ότι "είναι λάθος να νομοθετούμε οριζόντια με βάση την έκταση". Ρυθμίσεις κατά περίπτωση και όχι οριζόντια εφαρμογή του μέτρου ζήτησε και η Κατερίνα Περλεπέ - Σηφουνάκη.
Η υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχθηκε ότι και η αρχική και η ενδιάμεση πρότασή της "ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και αρκετούς βουλευτές". Και παραδέχθηκε ότι υποχώρησε καθώς "ακούσαμε τα επιχειρήματά τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων". Τουλάχιστον επέμεινε ότι δεν πρέπει να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες προκειμένου να επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση.
Το νομοσχέδιο, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζουν η Ν.Δ. που το θεωρεί ανεφάρμοστο (η εισηγήτρια Διονυσία Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις "τροπολογίες της τελευταίας στιγμής"), το ΚΚΕ (για "εμπορευματοποίηση της βιοποικιλότητας" έκανε λόγο η εισηγήτριά του Διαμάντω Μανωλάκου) και ο ΛΑΟΣ ("καταστρέφετε τις ελπίδες της φτωχολογιάς" ισχυρίσθηκε ο Αστέριος Ροντούλης), ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) δήλωσε ότι το ψηφίζει.
πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: