Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Μετά την πυρηνική...η χρηματιστηριακή καταστροφή στην Ιαπωνία

Το γεν έφθασε στο πρωτοφανές από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υψηλότερο επίπεδό του απέναντι στο δολάριο, με την ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων να φθάνει σήμερα στα 79,73 γεν/δολάριο.

Περί τις 22.40 ώρα Ελλάδος η συναλλαγματική αξία του ιαπωνικού νομίσματος είχε φθάσει τα 79,78 γεν/δολάριο, έναντι 113, 01 γεν χθες.
Νωρίτερα, η αξία του είχε φθάσει στα 79,73 γεν/δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδό του στα μεταπολεμικά χρόνια. Τέτοια χαμηλά επίπεδα του δολαρίου απέναντι στο γεν είχαν να παρατηρηθούν από τα μέσα Απριλίου του 1995.
«Η επιδείνωση της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία και οι αμείωτες ανησυχίες για το κόστος της ανοικοδόμησης της ιαπωνικής οικονομίας μετά τον σεισμό τροφοδοτούν τους φόβους να δούμε τους ιάπωνες επενδυτές να σπεύδουν να επαναπατρίσουν μαζικά» τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στο εξωτερικό, τονίζει ο αναλυτής Νικ Σταμένκοβιτς.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την ανέλιξη του γιέν σε ιστορικό υψηλό, όλων των εποχών, έναντι του δολαρίου.
«Οι κινήσεις της αγοράς, διακρίνονται από νευρικότητα, εν μέσω φημολογίας και ενώ έτσι αδυνατίζει το εμπόριο και οι εξαγωγές», ανέφερε ο Νόντα στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθήσω στενά τις κινήσεις στην αγορά σήμερα».
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: