Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Συζητούν ξανά θέμα χρέους

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους άφησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλιγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η χώρα θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Σε συνεδρίαση επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου με συμμετοχή του κ. Ρέγκλιγκ, ο επικεφαλής του EFSF φέρεται να δήλωσε ότι το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος Πέτερ Πρετ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το Βελγίου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τις οφειλές της προτού γίνουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση χρέους.
«Θα πρέπει να σκεφθούμε πολύ προσεκτικά όλες τις συνέπειες εάν επιτρέψουμε μια στάση πληρωμών σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χθες ο κ. Πρετ, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, γι' αυτό και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων είναι δίκαιη.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι οι ευνοϊκές προς την Ελλάδα αποφάσεις της Συνόδου ελήφθησαν στη βάση της θετικής αποτίμησης για την εφαρμογή του μνημονίου, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.
Όμως η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάργια Χάλονεν, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες με αξιολόγηση ΑΑΑ -όπως η Φινλανδία και η Γερμανία- πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τις δημοσιονομικές «αμαρτίες» των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης.
πηγή:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: