Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα...

"Πάτε καλά, αλλά πρέπει να κάνετε μεγαλύτερα βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, καθώς και την επέκταση αλλά και εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία". Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει, σε μία μόλις φράση, το μήνυμα που έστειλε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κατά η διάρκεια της οποίας ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία την εκταμίευση της τέταρτης δόσης ύψους 4,1 δις ευρώ στη χώρα μας. Αν και η αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία με λεπτομερή στοιχεία και διαγράμματα αναμένεται τα επόμενα 24ωρα- το αργότερο ίσως μέχρι την Τετάρτη- με μία επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ και προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού κ. Τζον Λίπσκι καλεί την Αθήνα να δώσει "ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις" καθορίζοντας το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί από δω και στο εξής η ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα τα στελέχη του Οργανισμού από την Ουάσινγκτον "κλείνουν το μάτι" προς την Αθήνα για το θέμα της επιμήκυνσης της εξόφλησης συνολικού δανείου ύψους 30 δις ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με το ΔΝΤ, μετά και το επίσημο αίτημα που κατέθεσε χθες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Αίτημα το οποίο θα συζητηθεί τυπικά στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, γιατί ουσιαστικά το ΔΝΤ πολύ πριν επέλθει η πρόσφατη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών πάνω σε αυτό το θέμα είχε τοποθετηθεί θετικά απέναντι σε αυτήν την προοπτική χαρακτηρίζοντάς την ως "μία σημαντική ελάφρυνση" στην πλάτη του δημόσιου χρέους της χώρας μας.
Στελέχη του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον λένε σε κατ' ίδιαν συζητήσεις ότι "η Ελλάδα μπορεί με βεβαιότητα να προσδοκά σε μία αντίστοιχη επιμήκυνση του δανείου που έχει λάβει από τον Οργανισμό". Άλλωστε, μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι έτοιμη να συνταχθεί και δια της ψήφου της κατά την επόμενη συνεδρίαση για την τελική έγκριση του σχετικού αιτήματος.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο μετά και την απόφαση των Ευρωπαίων σχετικά με τα δάνεια που έχουν συναφθεί με την Ελλάδα, όχι μόνο ως προς το σκέλος της επιμήκυνσης της αποπληρωμής τους αλλά και της μείωσης του επιτοκίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εξέλιξη αυτή δρομολογεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδο της χώρας μας προς τις διεθνείς αγορές. Χωρίς ωστόσο αυτό να αίρει την πεποίθηση που είχε εκφράσει πριν μερικές εβδομάδες ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ στο ΣΚΑΪ "ότι η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές είναι σχεδόν απίθανο να γίνει εντός του 2011".
Προς το παρόν, ο κ. Λίπσκυ, σφραγίζοντας χθες με τις δηλώσεις του την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση "να προχωρήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των εσόδων και να περικοπούν οι υπερβολικές δαπάνες του δημοσίου που δεν αντέχει η οικονομία". Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικεντρώνεται στην ανάγκη να μπει φρένο στη φοροδιαφυγή και στις δημόσιες δαπάνες που παραμένουν ανεξέλεγκτες κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ ζητούμενο είναι η καλύτερη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας.
Ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, έχει το γεγονός ότι ο κ. Λίπσκυ εκτιμά ότι υπάρχουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος- αφού η σχέση μεταξύ δημοσίων εσόδων και δημοσίων εξόδων δεν θεωρείται βιώσιμη- και ζητάει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική της στρατηγική προκειμένου να περιοριστούν οι υφιστάμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις. Γι' αυτό τον λόγο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τα κλειστά επαγγέλματα, πρέπει όχι μόνο να επιταχυνθούν αλλά και να εμβαθύνουν. Το επόμενο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, λέει ο Λίπσκι, είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την καλύτερη εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του τουριστικού τομέα ενώ σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, δηλώνει ότι αυτό "παραμένει σταθερό" και σταδιακά ο "τραπεζικός τομέας θα αναδιαρθρωθεί και θα εκσυγχρονιστεί".
Ειδική μνεία κάνει ο κ. Λίπσκυ στο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, χαρακτηρίζοντας επίκαιρη τη "δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις". Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα. Άλλωστε στελέχη του Οργανισμού δεν έκρυβαν όλες τις προηγούμενες μέρες την ικανοποίησή τους για τη σχετική δέσμευση που έδωσε και επισήμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά την αρχική αιφνιδιαστική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη σχετική υπόδειξη της τρόικας κατά την τελευταία καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα.
πηγή:ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: