Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Εξόρμηση για τα έσοδα...

Στους περιορισμένους ως ελάχιστους ελέγχους που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι εφορίες, στην πενιχρή είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΔΟΕ, και κυρίως στη «λευκή απεργία» που φαίνεται να πραγματοποιούν ορισμένοι υπάλληλοι ΔΟΥ μετά το ψαλίδισμα των μισθών τους και της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν αποδίδει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη μεγάλη κάμψη των φορολογικών εσόδων το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι η ύφεση που πλήττει την οικονομία και αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα των εσόδων το πρώτο δίμηνο είναι απογοητευτική καθώς η «μαύρη τρύπα» από τις εισπράξεις φόρων, τελών και εισφορών σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη είμαστε στην αρχή του 2011.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δικαιολογούν εν μέρει τη σημαντική αυτή απόκλιση των εσόδων στο γεγονός ότι εισπράχθηκαν τον περασμένο μήνα 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού και ΦΠΑ καπνικών προϊόντων λόγω του μαζικού εκτελωνισμού τσιγάρων (αποθεματοποίηση) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο εν όψει των αυξήσεων στις τιμές.
Ακόμη, εισπράχθηκαν 100 ευρώ λιγότερα έσοδα από παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, κυρίως λόγω των μειωμένων αποδοχών και λόγω της ελάφρυνσης της φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ ετησίως. Ακρως ανησυχητικό για την πορεία των εσόδων είναι το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2010 εισπράχθηκαν μόνο 18 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (9,4%), παρά το γεγονός ότι είχε γίνει μεγάλη αύξηση κατά 47% των συντελεστών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης.
Οπως όμως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις εφορίες «έχει κάτσει όσον αφορά τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ αλλά και τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση». Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι στην «ουρά» για έλεγχο. Ομως για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφορίες όπως «την προ μνημονίου περίοδο».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί των εφοριών δεν έχουν πλέον λόγω της περαίωσης τον μεγάλο όγκο επιχειρήσεων που πρέπει να ελέγξουν σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από έναν χρόνο, εντούτοις πολύ λίγες είναι αυτές που έχουν πιάσει τους στόχους που τους έχει θέσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς για διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ. Για τον λόγο αυτόν τίθενται πλέον ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο για κάθε εφορία αλλά και για κάθε τμήμα εφορίας ώστε να γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ανά πάσα στιγμή και με το πάτημα ενός κουμπιού ποιοι έλεγχοι διενεργούνται, ποια τα έσοδα που εισπράττονται και ποιοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες κατέβαλαν στο Δημόσιο τα χρέη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: