Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών και επίσημα οι ιδιώτες

Στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών βάζει και επίσημα πλέον το ιδιωτικό κεφάλαιο η κυβέρνηση, καθώς στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου μέσω ΣΔΙΤ. Στις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού και αμέσως μετά δρομολογείται η δημοπράτησή του, η σύμβαση της οποίας είναι 12ετής.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο του συστήματος τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών και τη διαχείριση στόλου για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μέσω ΣΔΙΤ. Η υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται εντός του Απριλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, "τα δύο αυτά έργα είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και επίσης τα πρώτα έργα που συνδυάζουν κοινοτική και ιδιωτική χρηματοδότηση".
Όσον αφορά το αντικείμενο του έργου, έχει να κάνει με την υλοποίηση ενός ενιαίου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου μέσω ΣΔΙΤ, που θα εφαρμοσθεί στην γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητος του ΟΑΣΑ και θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής. Το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν σταδιακά από «ηλεκτρονικές» κάρτες.
Στο πλαίσιο του έργου ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργική υποστήριξη και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Στόχος του υπουργείου είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο να καλύψει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και να επιβάλλει δικαιότερες χρεώσεις στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις ή τον χρόνο που διανύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: