Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

«Ένα δίκτυο σχέσεων σαν ομπρέλα» και ... δισεκατομμυριούχος

Ξεκίνησε ξυπόλητη από το Βιετνάμ και έγινε πάμπλουτη στην Κίνα. Η Λι Γουέι είναι μια... αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, η οποία με τη βοήθεια τουλάχιστον δεκαπέντε εραστών της από τον χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής έκανε μια τεράστια περιουσία.

Η πανέξυπνη Βιετναμέζα, όμως, αντί για «ευχαριστώ» στους ισχυρούς που την έκαναν πλούσια, τους έστειλε φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς. Τη φυλακή δεν τη γλίτωσε ούτε η ίδια, για τα πάρε δώσε που είχε μαζί τους, όμως ύστερα από τέσσερα χρόνια πίσω από τα κάγκελα απολαμβάνει πια την τεράστια περιουσία της.
Η ανέλιξή της στην εξουσία και τον πλούτο θα μπορούσε να είχε μείνει κρυφή αν η 48χρονη δεν άνοιγε το στόμα της. Από την ασφάλεια του σπιτιού της στο Χονγκ Κονγκ η Λι Γουέι άφησε να διαρρεύσουν λεπτομέρειες των σχέσεών της στο έγκυρο περιοδικό του Πεκίνου «Caijing» και παρά τις προσπάθειες των υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής εξουσίας, αυτό έφτασε στα περίπτερα τον περασμένο μήνα συνεπαίρνοντας τους αναγνώστες στην Κίνα που δεν χόρταιναν τις λεπτομέρειες της δράσης μιας γυναίκας που ανέτρεψε τα δεδομένα.
Ένας από τους πρώτους εραστές της Λι ήταν ο Ζενγκ Σαοντόνγκ, παντρεμένος και αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας, που βοήθησε αυτήν και τις αδερφές της να αποκτήσουν άδειες παραμονής και ψεύτικες ταυτότητες, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Τη δεκαετία του ‘90 παντρεύτηκε έναν αξιωματούχο που δούλευε στην υπηρεσία προϊόντων καπνού, ο οποίος την γνώρισε στον Λι Ζιατίνγκ, κυβερνήτη της επαρχίας Γιουνάν και είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της.
Αυτός ήταν ο πρώτος που τη βοήθησε να μετατρέψει το σεξ σε εξουσία και κέρδος, ο οποίος το 2001 κατέληξε στη φυλακή για χρηματισμό εκατομμυρίων, ενώ φυλακίστηκε για μικρό διάστημα και η Λι. Τότε έμαθε ότι δεν έπρεπε να επενδύει τα πάντα σε ένα πρόσωπο, όσο ισχυρό και αν είναι, και συνέχισε δημιουργώντας «ένα δίκτυο σχέσεων σαν ομπρέλα» όπως το αποκαλεί η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: