Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Λίφτιγκ ή ανανέωση;

Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» ότι οδηγούμαστε σε δημιουργία καταστάσεων, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά γεγονότα, όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Και τούτο διότι φαίνεται πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, όσοι ανέλαβαν τη διαχείριση της κρίσης. Αυτό είχε διαπιστωθεί εξ αρχής, όμως το δίλημμα που επικρατεί μέχρι σήμερα -αλλ’ εξασθενεί οσημέραι η δυναμική του- είναι ότι δεν εμφανίσθηκαν ικανότεροι για να αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες.
Το πολιτικό σύστημα, αφού παγίδεψε πρώτα εμάς, τώρα αυτοπαγιδεύτηκε το ίδιο και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν πράγματι ο ενδεδειγμένος πολιτικός για να υπερπηδήσει τα εμπόδια της σχεδιασθείσας κρίσης. Το βαρύ όνομα που κληρονόμησε είναι εγγύηση για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος, το οποίο και όταν είναι στην αντιπολίτευση εξακολουθεί να ελέγχει την πολιτική ζωή της χώρας σε μεγάλο βαθμό, με τις πιστές συνδικαλιστικές οργανώσεις και το σύνολο σχεδόν του τύπου στο πλευρό του.
Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. εγκατέλειψε την εξουσία με καταφανή τα σημάδια της ευθύνης της, η δε νέα Ν.Δ. ασχολείται επί 16μηνο με την αναζήτηση της εσωτερικής ισορροπίας της, απομακρύνοντας τα κατ’ αυτήν «βαρίδια», αλλά μη εμφανίζοντας νέα πρόσωπα αδιάφθορα και ικανά, στα οποία να δείξει εμπιστοσύνη το εκλογικό σώμα. Αλλά και να υπάρχουν, οι σκεπτόμενοι εκλογείς αναρωτιούνται αν θα μπορέσει να εφαρμόσει πρόγραμμα νοικοκυρέματος των δημοσιονομικών, με αντίθετους συνδικαλιστές και τύπο.
Στα 37 χρόνια της μεταπολίτευσης η Ν.Δ. δεν έχει να επιδείξει θεσμικές αλλαγές, αρκούμενη σε συντήρηση. Μόνη εξαίρεση η «σοσιαλμανής» πολιτική, όπως αποκλήθηκε τότε, του Παπαληγούρα με την κρατικοποίηση των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων (τις οποίες ιδιωτικοποίησε στη συνέχεια η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Σημίτη, για να αποδειχθεί ο μύθος των ιδεολογικών διαφορών).
Το δίλημμα, δηλαδή, που υπάρχει στο εκλογικό σώμα είναι ότι, δεν είναι μεν ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και δεν έχει άλλη αξιόπιστη επιλογή. Γι’ αυτό και είναι αντίθετο με τη διενέργεια εκλογών, οι οποίες δεν πρόκειται να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στην μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική, απεναντίας δε, θα προσθέσουν επιπλέον προβλήματα.
Όμως, φαίνεται πως σιγά-σιγά επέρχονται μεταβολές. Ήδη, η κριτική που ασκεί ο τύπος, ενώ μέχρι χθες περιοριζόταν σε πρόσωπα υπουργών, τώρα έχει στόχο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διότι ναι μεν φάνηκε επιμελής στην αποστολή να συγκεντρώσει χρήματα προς εξόφληση των δανειστών, φαίνεται όμως πως αφενός υπάρχει καθυστέρηση, αφετέρου εμποδίζεται από συνεργάτες του να πάρει επί πλέον μέτρα. Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Παπανδρέου, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Προφανώς και δεν είναι αυτή η αιτία. Κατηγορείται από τα μέλη του Κινήματος, εμφανώς πλέον, ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Και δεν είναι τυχαίο, ότι άρχισαν να εμφανίζονται δελφίνοι, παλαιοί και νέοι.
Αλλά, δεν είναι και λύση η αντικατάστασή του από άλλο στέλεχος του κόμματος, διότι διακυβεύεται η ενότητα του κόμματος, αφού δύσκολα κάποιος άλλος θα μπορέσει να επιβληθεί. Πληροφορίες φέρουν βουλευτές του κόμματος να ομαδοποιούνται, και ίσως εκεί να οφείλεται και η εγκατάλειψη της σιωπής από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, διότι οι περί τον κ. Χρυσοχοΐδη βουλευτές αυξάνονται.
Ότι και να συμβεί στα δυο κόμματα εξουσίας, θα πρόκειται για αναπαλαίωση. Ο πολιτικός κόσμος χρειάζεται ανανέωση και όχι λίφτιγκ. Και όχι μόνο στα πρόσωπα, αλλά ιδίως στην πολιτική σκέψη. Δυστυχώς, ο παλαιοκομματισμός ζει και βασιλεύει. Αλλά απουσιάζει και η αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων, όταν αυτές εξαρτούνται ακόμη από τη δράση παρακρατικών ομάδων που ασκούν κατ’ επάγγελμα την «κοινωνική ευαισθησία».
Ο Μακεδών
πηγή:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: