Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας

Κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας αναμένεται φέτος στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες χτυπήθηκαν με διαφορά φάσης σχεδόν δύο ετών από την πιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο στα πρωτοδικεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις για υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ ο τζίρος στην αγορά μειώνεται και οι επισφάλειες των επιχειρήσεων αυξάνονται. Το 2010 είχαν καταγραφεί 355 πτωχεύσεις, βάσει στοιχείων της ICAP.
Επίσης, η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform, που παρουσιάζεται στην Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα από την ICAP, δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο των υπηρεσιών.
Σήμερα ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ελλάδα το 2010 ήταν ίδιος με εκείνον του 2009. Σύμφωνα με την ICAP, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, τα λουκέτα στην Ελλάδα αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που στο σύνολό τους δεν υπάγονται εύκολα στη διαδικασία της πτώχευσης, αλλά προχωρούν ως επί το πλείστον σε εθελοντικό τερματισμό των εργασιών. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Δεύτερον, τα δύσκολα για τις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει η συνεχής και σε ανησυχητικό βαθμό αύξηση των επισφαλειών.
πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: